30 perces vacsora édesburgonyával és spenóttal

Terítéken a palacsinta

Felejtsd el a telet ezzel a görög egytálétellel

Ha azt hiszed muszakát csak Görögországban vagy csak egy szuper görög étteremben ehetsz, tévedsz. Otthon is könnyen elkészíthető ez a fantasztikus egytálétel.

A muszaka tulajdonképpen nem más, mint egy remek rakott padlizsán görög módra. Elkészítése nem ördöngösség, az íze pedig fenséges. A kiegyensúlyozott étrendbe is könnyen beilleszthető ez a húsos, zöldséges egytálétel. Eredetileg bárányhússal készül, de darált sertés- vagy marhahúsból is szuper lesz.

De vigyázz! Nagyon nehéz megállni, hogy ne faljátok fel az egészet egyszerre. Ilyenkor mindig gondolj arra, hogy nem elég, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás követőjeként az egészséges étrendbe illő hozzávalókból főzöl. Ugyanilyen fontos a mértékletesség is. Akármilyen finomat eszel, akármennyire hívogat egy újabb adag, ne terheld túl a szervezeted! Egyél inkább többször keveset az egészséged és a jó kondid megőrzése érdekében. 

 

Segíthet megelőzni a mértéktelen fogyasztást, ha lassan, minden falatot alaposan megrágva eszel. Így még az evés befejezte előtt eljut a tudatodig a jóllakottság érzése, így megelőzheted a túlevést.


Hozzávalók

1 fej vöröshagyma 
2-3 gerezd fokhagyma
kb. 4-5 ek olívaolaj
3 padlizsán
½  kg darált sertés- vagy marhahús
5-6 közepes krumpli
1,5 dl natúr paradicsomszósz
2 dl vörösbor
1 szárított chili összemorzsolva 
1 tk őrölt fahéj
½ tk őrölt római kömény
só, bors, szerecsendió ízlés szerint
10 dkg reszelt sajt 

A besamel mártáshoz:

50 g liszt
50 g vaj
5 dl szobahőmérsékletű tej
Só, bors, szerecsendió ízlés szerint

  1. A húsos raguhoz lábasban forró olajon pirítsd meg az apróra vágott vöröshagymát és az összezúzott fokhagymát, majd pirítsd tovább a darált hússal együtt, amíg a hús kifehéredik. 
  2. Keverd hozzá a fűszereket, majd öntsd nyakon a paradicsomszósszal és a vörösborral. Kb. 40 percig főzd lassú tűzön.
  3. Míg a ragu fő, a megmosott padlizsánokat vágd ujjnyi vastag karikákra, alaposan sózd meg és locsold meg olívaolajjal. Sütőpapírral bélelt tepsiben 200 fokra előmelegített sütőben süsd 20 percig.
  4. A megmosott krumplikat héjastul főzd meg, majd miután megfőttek, pucold meg, vágd vékony karikákra, végül enyhén sózd meg őket.
  5. A besamellhez egy kis lábasban olvaszd meg a vajat, szórd meg a liszttel, és lassanként adagolva, folyamatos kevergetés mellett csorgasd hozzá a tejet. Arra figyelj, hogy a mártás mindig legyen csomómentesre keverve. Forralj rajta egyet, és fűszerezd ízlés szerint.
  6. Amikor minden elkészült, vajjal kenj ki egy hőálló tálat, és állítsd össze a muszakát így:1 réteg krumpli, 1 réteg padlizsán, 1 réteg ragu, 1 réteg besamel. Ezt ismételd meg még egyszer. A tetejét szórd meg reszelt sajttal, és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süsd készre.