Lecsó egy kicsit másképp

Lencsefasírt citromos mártogatóssal

Ezt edd, ha eleged van az ünnepi lakomákból - 2. rész

Káposztából sose elég, főleg télen. Káposztás receptünk mellé még egy gyors brokkoli fasírttal kedveskedünk.

Ha az ünnepi lakomák után most valami hétköznapira vágysz, akkor egy főzelék pont jó választás. Tormás-mustáros savanyú káposztafőzelék receptünk igazi téli melengető étel lesz.

 

Tudtad?
A savanyú káposzta különösen értékes nyersanyag. A káposzta savanyítása során tejsavas fermentáció zajlódik le, melynek során fertőtlenítő hatású tejsavbaktériumok szaporodnak el, s az így létrejövő savas közeg gátolja a C-vitamin bomlását.

 

Tormás-mustáros savanyú káposztafőzelék recept


Hozzávalók
50 dkg savanyú apró káposzta
20 dkg krumpli
1 fej vöröshagyma
2 fej fokhagyma
3-4 evőkanál olaj
1 kk köménymag
2 babérlevél
5-6 szem egész bors
1,5 l víz
1db Maggi Zöldséges Tyúkhúsleves kocka
2 dl natúr joghurt
1 dl tejszín
1 kk mustár
1 ek  frissen reszelt torma 
1 ek étkezési keményítő
só, bors ízlés szerint
1 csokor snidling
 

  1. A vöröshagymát aprítsd fel, olajon párold üvegesre, majd add hozzá a fokhagymát és a köménymagot. 
  2. Erre tedd az átmosott káposztát és az apró kockákra vágott krumplit.
  3. Öntsd fel 1l Maggi Zöldséges Tyúkhúsleves kockából készült alaplével, add hozzá a babérlevelet, borsot, és lassú tűzön addig főzd, míg meg nem puhul. Ha közben elpárolog az alaplé, pótold. 
  4. Amint megpuhult, keverd bele a joghurt, tejszín, mustár, torma keverékét, és 1-2 percig főzd össze. Apróra vágott snidlinggel tálald.



Brokkoli fasírt recept

A brokkoli fő szezonja ősszel és télen van, de gyakorlatilag egész évben kapható. Érdemes frissen fogyasztani, de 1-2 napig eláll a hűtőben. Ha mégsem, forrázd le, és utána tedd el a mélyhűtőbe. A fagyasztott brokkoli is remek alapanyag.


Hozzávalók
20 dkg főtt brokkoli
1 fej vöröshagyma apróra vágva
10 dkg zabpehely
1 tojás
2 ek tej 
5 dkg reszelt füstölt sajt
1 csokor petrezselyem apróra vágva
só, bors ízlés szerint
3-4 ek olaj a sütéshez
 

  1. A brokkoli rózsákat vágd apróra, keverd össze a többi hozzávalóval (az olaj kivételével). 
  2. Hagyd állni, amíg a zabpehely megszívja magát (kb. 45 perc), majd gyúrj lapos pogácsákat belőle. 
  3. A pogácsákat tedd sütőpapírral bélelt tepsire, locsold meg egy kevés olajjal, majd 180 fokra előmelegített sütőben süsd aranybarnára. 

 

Nestlé tippünk
Ha egy gyors, meleg levest készítenél még, akkor válassz a MAGGI megújult krémlevesei közül, melyek csak olyan hozzávalókat tartalmaznak, melyek a saját konyhádból is ismerősek lehetnek. Mivel szárításos technológiával készülnek, nincs bennük hozzáadott tartósítószer sem.