Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Ki ne dobd a retek levelét!

Ezek a lencsés finomságok biztosan meghozzák az újévi szerencsédet

Ezektől a téli salátáktól eláll a szavad

Bár a friss zöldség és gyümölcs kínálat ilyenkor korlátozott, meg fogsz lepődni, milyen izgalmas dolgokat lehet belőlük kihozni. Köretnek vagy magában, próbáld ki ezeket a szuper salátákat!

„Télen salátát?” Mondanák sokan. Mert egyesek szerint a „saláta szezon” tavasztól őszig tart. Valószínűleg azért, mert az idényzöldség és -gyümölcs kínálat ilyenkor bőségesebb. Vagy mert télen inkább meleg, laktató ételre vágynál. 

Ez a két saláta rácáfol ezekre. Egyrészt akár langyosan is lehet őket fogyasztani, másrészt olyan hozzávalókból készülnek, amit a piacon és a boltban is bármikor beszerezhetsz télen. 

Cékla-alma-kéksajt saláta

Ha a céklára máris vágtál egy grimaszt, ne add még fel, olvass tovább! Ez ugyanis nem a klasszikus ecetes céklasaláta. Ehhez a salátához sült céklát használtunk. És ez teljesen meg fogja változtatni a cékláról alkotott véleményedet. Ebben a formájában a cékla édeskés és kevésbé „föld ízű”. Puha, zamatos, lágy, remekül kombinálható markánsabb ízű kiegészítőkkel, mint ebben a salátában a kéksajt.

Hozzávalók (4 személyre)
4 kisebb cékla
15 dkg kéksajt összemorzsolva
2 ek napraforgó olaj
2 ek olívaolaj
1 ek balzsamecet
2 alma kockákra vágva
só, bors ízlés szerint

  1. A céklát héjastól alaposan mosd meg, locsolj rá pár csepp napraforgó olajat, csomagold egyesével alufóliába, és 220 fokra előmelegített sütőben süsd, míg megpuhul. Ez kb. 30 perc, de hústűvel ellenőrizheted.
  2. Mikor megsült a cékla, vedd ki a sütőből, csomagold ki, és várj, míg kihűl annyira, hogy meg tudd pucolni. Ilyenkor a héja könnyedén leválik róla.
  3. Vágd kb. 1-1,5 cm-es kockákra, sózd, borsozd, öntsd rá az olívaolaj és balzsamecet keverékét, majd keverd hozzá az almát és a morzsolt sajtot is. 
Nagyon jól áll neki a dió is. Ha van otthon, pár szemet törj nagyobb darabokra, és száraz serpenyőben pirítsd le, majd szórd a salátád tetejére. 

 

Fűszeres sütőtök saláta kecskesajttal

Igen, ez is egy langyosan is fagyasztható saláta (hidegen is finom). A sült sütőtököt sokan édeskés íze miatt nem kedvelik annyira, de ha jól fűszerezed, pont ez az édesség fogja nagyon jól kiemelni a fűszereket és a sajt karakterét. 

Hozzávalók
1 kis sütőtök meghámozva, kimagozva
15 dkg kecskesajt összemorzsolva
2 ek napraforgó olaj
1 ek tökmagolaj
2 tk MAGGI Sültkrumpli fűszerkeverék
1 marék tökmag

  1. A sütőtököt vágd kb. 1,5 cm-es kockákra, terítsd sütőpapírral bélelt tepsire úgy, hogy ne halmozódjanak egymásra a darabok.
  2. A napraforgóolajat keverd össze MAGGI Sültkrumpli fűszerkeverékkel, és vékonyan kend meg vele a sütőtök kockákat.
  3. 200 fokra előmelegített sütőben süsd, míg a sütőtök megpirul.
  4. Közben száraz serpenyőben pirítsd meg a tökmagot, morzsold össze a sajtot.
  5. Mikor a sütőtök megsült, hagyd hogy langyosra hűljön, keverd hozzá a tökmagolajat, majd szórd meg a sajttal és a tökmaggal.
Még tartalmasabbá teheted kevés kölessel, amit akár petrezselyemmel is összekeverhetsz. El is készül, mialatt sül a tök.