Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Erre csörög a dió, arra meg a mogyoró

Tedd félre kicsit a fehér lisztet! 1. rész

A cukorhoz hasonlóak, mégis mások: a cukoralkoholok

Nevük különösen hangzik, de érdemes megismerni a cukoralkoholokat, hisz gyakran találkozhatsz velük élelmiszerek összetevőjeként.

A szorbit, mannit, izomalt, maltit, laktit, xilit, eritrit a cukrokból előállított, leggyakrabban használt cukoralkoholok (más néven poliolok) közé tartozó édesítőszerek. Jellemzően hozzáadott cukrot nem tartalmazó, vagy csökkentett cukortartalmú termékekben találhatók meg. 

Tudtad, hogy a nyírfacukor valójában a xilit magyar fantázianeve, azaz szintén cukoralkohol?

 

A cukoralkoholok részben szívódnak fel, így a cukorhoz (4 kcal/g) képest hasznosuló energiatartalmuk is kevesebb (2,4kcal/g). Egyéni érzékenység függvényében túlzott fogyasztásuk azonban hashajtó hatású lehet! 

 

Tudtad, hogy az eritrit kivételt képez a cukoralkoholok között, és gyakorlatilag energiamentesnek tekinthető?

 

Előnyös tulajdonságok

Nem károsítják a fogakat és nem okoznak hirtelen vércukor-emelkedést. Jól helyettesítik a cukrot íz, térfogat és tömeg szempontjából, valamint hőstabilak, és segítenek megtartani a nedvességet. 

 

Tudtad, hogy a szorbit természetes formában megtalálható egyes gyümölcsökben is?


Az értékes gondolatokat köszönjük szakmai partnerünk, az MDOSZ kollégájának, Szász-Győző Zsuzsannának!