Forró csoki hideg téli napokra

Kakaós zabkása reggelire

9 érdekes tény a kakaóról

Kedvenc italunk az asztalon. De tudod, hogy honnan jött, és milyen izgalmas útja volt a reggeliző asztalig?

  1. A kakaó Dél-Amerika esőerdőiből, főként az Amazonas és Orinoco vízrendszerének ártereiről származik.
     
  2. Fájának virága halvány rózsaszínű, a virágok délután nyílnak ki, és egész éjszaka nyitva maradnak.
     
  3. Amerikában a bennszülöttek már régóta ismerték a kakaófát, magját tápszernek és pénznek egyaránt használták. A termesztését a maják kezdték el i.e. 1500 körül.
     
  4. Mire Cortez katonái megérkeztek Mexikóba, a kakaó elterjedési területe sokszorosa volt eredeti őshazájának.
     
  5. A legenda szerint a kakaó volt az aztékok szent madarának, a kvézálnak az eledele.
     
  6. A kakaóbab jóval az európai invázió után is fizetőeszköz maradt.
     
  7. A maják, később pedig az aztékok és az inkák már négyféle kakaóitalt ismertek. Ezek egyike a sokoatl vagy más néven habos víz, amit kakaóból, kukorica- vagy maniókalisztből, mézből, vaníliából és vízből készítettek, emellett cukorral, fahéjjal és ánizzsal ízesítettek.
     
  8. A magvakat borító fehér terméshúst csemegeként ették, a termés más részeiből használati tárgyakat és szereket (terméshéj → kanalak, pohár, edények; levelek → háztető; kakaóbab → gyógyszer) gyártottak.
     
  9. Európába a spanyolok hozták be a kakaót, és innen került tovább Afrikába, Ázsiába.

 

Nestlé tippünk
Ma már, az instant kakaóporoknak köszönhetően a kakaóital elkészítése lényegesen leegyszerűsödött. Ráadásul az eredetileg keserű kakaóital mára finom, édeskés ízű reggeliző ital lett. A Nesquik kakaópor csökkentett cukortartalmú változata a kiegyensúlyozott reggelik kedvenc eleme lehet. Lényegesen kevesebb cukrot, viszont hozzáadott vitaminokat tartalmaz, ízletes, és pillanatok alatt elkészíthető!