Variációk csemegekukoricára

Hogyan főzz kukoricát?

3 szuper recept medvehagymából

Veled is előfordult már, hogy megvetted, de aztán nem volt ötleted, mit is csinálj belőle? Mutatunk egy pár klassz receptet medvehagymából, amit érdemes kipróbálni.

Sajnos a medvehagyma szezonja nem túl hosszú, ezért érdemes résen lenni, és rendszeresen venni belőle, amíg kapni friss, szép csokrokat. Ez persze azt is jelenti, hogy jó, ha több recept is van a tarsolyodban, ha változatosan szeretnéd felhasználni a medvehagymát. Korábbi cikkünkben is írtunk remek tippeket a medvehagyma felhasználásához, következzen most még 3 szuper recept.

 

Medvehagymás lepény


Hozzávalók
1 csomag leveles tészta
1 ek olaj
20 dkg krémes ricotta
1 kis doboz tejföl
1 tojás
1 csokor medvehagyma
só, bors ízlés szerint, 
kb. 10 db koktélparadicsom
 

  1. A ricottát, felaprított medvehagymát, tojást, tejfölt és a fűszereket alaposan keverd össze, míg egy finom, krémes állagú masszát kapsz. 
  2. Egy olajjal kikent tortaforma aljára fektesd a leveles tésztát úgy, hogy a széleinél a tészta hajoljon fel.
  3. Öntsd rá a ricottás, medvehagymás tölteléket, a tetejére pedig tegyél félbe vágott koktélparadicsomokat.
  4. 180 fokra előmelegített sütőben süsd kb. 30 percig. 
  5. Miután megsült, hagy egy kicsit hűlni, majd vedd ki a torta formából, és vágd szeletekre. 

 

Egyszerű vendégváró, vagy nassolnivaló ha a tésztából kb 5*5 cm-es négyzeteket vágsz ki, azokat töltöd meg, és batyukat, vagy töltött háromszögeket formázol belőlük. Ehhez a variációhoz nagyon jól illik olyan egy finom mártogatós, vagy szósz is, mint az új MAGGI üveges szószok.

 

Medvehagymás szendvicskrém


Bár frissen az igazi, ezt a receptet bátran elkészítheted fagyasztott medvehagymából is.


Hozzávalók
1 kis csokor medvehagyma
½ dl olívaolaj
1 marék olajos mag (napraforgómag, mandula, dió, fenyőmag)
1 ek reszelt parmezán
5-10 dkg túró vagy krémsajt (elhagyható)
só, bors ízlés szerint

 

A hozzávalókat a túró kivételével, robotgép segítségével turmixszold össze, ha nem elég krémes, adj még hozzá egy kevés olívaolajat. 

A medvehagymás krémet akár így, magában is kenheted pirítósra, vagy teheted tésztára, de ha elkevered egy kevés túróval vagy krémsajttal, szuper fűszeres szendvicskrémet kapsz.
Ha pedig igazi extra reggelire vágysz, dobj össze a medvehagymás pirítósodhoz egy klassz buggyantott tojást.

 


Medvehagyma saláta

Sült húsok mellé kitűnő köret, de egy szelet teljes kiőrlésű pirítóssal kisétkezésekre, vagy könnyű vacsorának is kiváló.

Hozzávalók (4 adag)
1 nagy csokor medvehagyma apróra vágva
5 dkg bulgur
1 dl forró víz
1 kk só
1 ek olívaolaj
½ ek citromlé
1 csokor újhagyma karikákra vágva
fél kígyóuborka apróra kockázva
8-10 db koktélparadicsom negyedelve
csipet őrölt római kömény

 

  1. A bulgurt tedd egy nagyobb tálba, öntsd rá a forró vizet, sózd meg, és hagy állni, míg a magába szívja a vizet.
  2. Közben az apróra vágott medvehagymát keverd össze a többi zöldséggel, az olívaolajjal, és a citromlével.
  3. Add a zöldségekhez a bulgurt, és egy csipet római köményt, majd alapasan keverd össze. a salátát. 

 

A medvehagyma nagyon jól tárolható mélyhűtőben. Egyszerűen csomagold be alufóliába a csokrot, és vedd elő bármikor, amikor megkívánod. Húsok, levesek, szószok ízesítéséhez így év közben is fel tudod használni.