Házi kalács recept

Étkezés
Házi kalács recept
A kelesztés miatt picit időigényes a házi kalács készítése, de az előkészületek nem igényelnek sem nagy rutint, sem sok időt. Az eredmény pedig minden percért kárpótol.

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt 
  • 5 dkg cukor 
  • 2 tojás 
  • 1 tojássárgája 
  • 2 dl tejszín 
  • 1 dl tej 
  • 2 dkg friss élesztő 
  • 1 csipet só 
  • 1 tojás a kenéshez 
  • 2 ek Nesquik Extra Choco kakaóitalpor a kakaós fonathoz

Elkészítés

  1. Az élesztőt meleg tejben futtasd fel így: egy nagy bögrébe öntsd bele a tejet, keverj hozzá 1 tk cukrot, melegítsd meg (de ne legyen forró), és tedd bele az élesztőt. Várj, amíg az élesztő elkezd dolgozni, kemény habot képez a tej tetején, felfut. 
  2. Add a többi hozzávalóhoz, és gyúrj tésztát. 
  3. Takard le, és szobahőmérsékleten keleszd 30 percig. 
  4. Ha megkelt a tészta, vágd ketté, az egyik felébe keverj kakaót. 
  5. A kakaós és a natúr tésztát is oszd két részre, az így kapott 4 adag tésztát letakarva pihentesd még 20 percig. 
  6. Enyhén lisztezett vágódeszkán a gombócokból gyúrj kb. 4 cm átmérőjű hengereket. 
  7. Fond meg a kalácsot, és kend meg a tetejét egy felvert tojással. Lefedve hagyd még kelni kb. 30 percet, majd 170 fokra előmelegített sütőben süsd aranybarnára (kb. 40 perc).