Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

6 dolog, amire figyelj, hogy elkerüld az emésztési panaszokat

Az élelmiszerek dúsítása vitaminokkal, ásványi anyagokkal

Vitaminkímélő konyhai praktikák

A vitaminok élelmiszereink „Borsószem királykisasszonyai”. A környezeti hatásokra érzékenyen reagálnak, például a fényre, a hőre, a levegő oxigéntartalmára. Léteznek azonban olyan konyhai praktikák, melyek bevetésével mérsékelhetjük a vitaminveszteséget.

Gőzölés  


Igazán kíméletes módja a zöldségek, gyümölcsök elkészítésének a forró, kb. 100°C-os hőmérsékletű gőzben történő főzés. Bevetésével minimálisra csökkenthetjük a vízben oldódó vitaminok veszteségét, hiszen az alapanyagok  nem érintkeznek közvetlenül a vízzel . 
Feldobja a fogásokat, ha a víz mellett/helyett zamatos folyadékokat, például húslevest, bort, fűszerekkel, citrommal ízesített vizet használunk a gőzölés során.
 

Gőzöléshez szerezz be egy bambuszgőzölőt  vagy egy párolóbetétet, amit egyszerűen a lábas fölé tudsz tenni, amikor abban már forr a víz.

 

Hirtelen sütés wokban


A tradicionális kínai eszköz, a wok bevetésével két legyet is üthetsz egy csapásra. 
Lerövidítheted az étel elkészítésének időtartamát, hiszen az öblös, mély serpenyőben egyenletesen és pillanatok alatt forrósodik át az étel, így rövidül a vitamintartalmat csökkentő hőhatás is.
A wok másik előnye, hogy segítségével minimális zsiradék hozzáadásával készíthetsz kedvezőbb összetételű fogásokat. A sütés során felhasznált zsiradék mennyiségét csökkentheted, ha a húst előzetesen alacsony zsírtartalmú (pl. 1-1 teáskanálnyi olajat tartalmazó) pácban érleled, illetve használhatsz olaj sprayt és kenőtollat/ecsetet is a folyamat „megolajozására”.

Ha az étel a wok oldalára tapad sütés közben, olaj helyett inkább pár csepp vizet vagy húslevest adj hozzá! Mindenképp figyelj arra, hogy az étel ne égjen meg, hiszen ez esetben egészségre káros anyagok keletkezhetnek.

 

Grillezés

 
A grillezés is egyesíti magában az előző fejezetben taglalt előnyöket, vagyis a vízben oldódó vitaminokkal szembeni kíméletes bánásmódot és a mérsékelt zsiradékhasználatot.

 

  • Grillezésnél a húsok mellett ne feledkezz el a zöldségekről sem! A gomba, paprika, padlizsán, cukkini, paradicsom, hagyma mind egyszerűen, minimális zsiradék hozzáadásával megsül a grillen.
  • A kiegyensúlyozott étrendben fontos szerep jut a halaknak, érdemes őket grillezve is fogyasztani.
  • A grillt mindig forrósítsd fel, mielőtt rátennéd az ételt, ezáltal tudod megőrizni a hús szaftosságát. 
  • Grillezés előtt ne sózz! A só hatására csökken a nyersanyag víztartalma, így könnyen kiszáradhat. 
  • Ha grill-lapot használsz, egész vékonyan kend be étolajjal, mielőtt felforrósítanád!

 

Mélyfagyasztás


Ha időben lefagyasztod a zöldségeket , gyümölcsöket, mélyhűtött állapotban vitamintartalmuk nagy részét megőrzik. Ezért mindenképp érdemes olyankor mélyhűtőbe tenni őket, amikor szezonjuk van, de jó megoldás, ha körbenézel a szupermarketek mélyhűtőládájában is.