Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Tervezd meg a heti menüt!

Így csökkentheted a zsírfogyasztást

Tények, tévhitek a cukrokról

Az egyik legnépszerűbb tápanyag, sokak életét megédesíti, de vajon mennyit tudsz a cukrokról? Most lerántjuk a leplet.

Nádcukrot teszel a kávédba, mert úgy gondolod az kevésbé hízlal? Barna cukrot használsz a sütéshez, mert az gondolod az egészségesebb, mint a kristálycukor? A legfontosabb tények után a leggyakoribb cukrokkal kapcsolatos tévhiteket vesszük górcső alá.

Tények a cukrokról

 • A szénhidrátok számos alapvető szénhidrát-egységek vagyis másnéven cukrok kombinációi.
 • A cukrok forrását tekintve megkülönböztetünk az ételekben és feldolgozott élelmiszerekben természetesen előforduló cukrokat, valamint az ételek és feldolgozott élelmiszerek készítésekor az alapanyagokhoz hozzáadott cukrokat.
 • A hozzáadott cukrok közé soroljuk a mézet, a különféle szirupok és gyümölcslevek cukortartalmát is.
 • Cukorfajták szerint az egyszerű cukrok közé tartozik a: gyümölcscukor (fruktóz), szőlőcukor (glükóz), répacukor (szacharóz), malátacukor (maltóz), tejcukor (laktóz)

 • Ipari felhasználáshoz a cukrot keményítőből állítják elő, mely keményítő származhat például kukoricából vagy burgonyából. A burgonyából keletkező cukor a krumplicukor.
 • Az étkezési cukrok alatt valójában a répacukrot, nádcukrot, juharcukrot értjük. A répacukrot cukorrépából, a nádcukrot cukornádból állítják elő, míg a juharcukrot a juharfa nedvéből nyerik.
 • Az agynak és az izomrendszernek nagy szüksége van szénhidrátokra (leginkább a glükózra). A cukrok legfontosabb élettani funkciója az életműködésekhez, mozgáshoz, munkavégzéshez, és a szellemi tevékenységhez (tanulás, koncentráció) szükséges energia biztosítása, de fontos szerepet játszanak a sejtek, szövetek, szervek felépítésében és működésében is. 
 • Az optimális szellemi teljesítőképesség eléréséhez nélkülözhetetlenek a szénhidrátok (a glükóz), mivel az agy semmilyen más energiaforrást nem képes felhasználni.
 • 1 gramm cukor kb. 4 kcal energiát biztosít a szervezetünk számára.

 • A WHO (Egészségügyi Világszervezet) ajánlása szerint az ételekhez, italokhoz hozzáadott cukorból legfeljebb a napi ajánlott kalóriabevitel 10%-át fedezzük. Ez egy átlagos felnőtt fogyasztását tekintve max. napi 200 kcal, azaz 50 g. 
 • Amellett, hogy édesít, a cukornak számos egyéb funkciója is van: kiemeli az ételek ízét, tömeget, állagot, textúrát és színt ad, természetes módon tartósít. 


Tévhitek a cukorról


A cukrokat sokan megbélyegzik, „bűnös” tápanyagként, az elhízás közvetlen előidézőjeként emlegetik. A tudományos alapokon nyugvó megfogalmazás azonban ennél jóval árnyaltabb képet ad. Lássuk most azokat az állításokat, amiket egészen biztosan rengetegszer hallottál, ám nem, vagy csak részben igazak.
 

A cukor hizlal?

Mint minden, a cukor is csak akkor hízlal, ha nem figyelünk oda a mértékletes fogyasztására. Míg 1 g cukor elfogyasztása 4kcal energiabevitelt jelent, addig ez 1 g zsír esetében 9 kcal. Az elhízás kialakulását több tényező is befolyásolja, az étrend mellett az is, hogy fizikailag mennyire aktív életmódot folytat valaki.

 

A cukor cukorbetegséget okoz?


A cukorbetegség kialakulásáért az esetek 90%-ában az elhízás tehető felelőssé, ami viszont nincs egyenes összefüggésben a cukorfogyasztással, sokkal inkább a túlzott kalóriabevitellel, a kiegyensúlyozatlan táplálkozással és a mozgásszegény életmóddal.

 

A hozzáadott cukor káros, kerülendő?

Szerkezetileg a hozzáadott cukor megegyezik az élelmiszerekben természetesen megtalálható cukrokkal. Itt szintén a mértékletesség a fontos. Mivel a legtöbb élelmiszerben (pl. gyümölcsök, tejtermékek nagy része) természetesen is előfordul cukor, fontos, hogy a hozzáadott cukor fogyasztásának mértékére odafigyeljünk.


A cukor fogszuvasodást okoz?

A cukor, az összes többi, a szájban élő baktériumok által emészthető szénhidráthoz hasonlóan okozhat fogszuvasodást. Ebből a szempontból azonban nem a fogyasztott mennyiség, hanem a cukorfogyasztás gyakorisága fontos. A cukortartalmú élelmiszerek túl gyakori fogyasztása növelheti a fogszuvasodás kockázatát. Ennek csökkentése érdekében csak heti 2-3 alkalommal, étkezések részeként fogyassz édességet, kerüld a folyamatos rágcsálást, nassolást, rendszeresen, naponta több alkalommal ápold a fogaidat.
 

A nádcukor „jobb”, mint a kristálycukor?

A nádcukrot cukornádból, a kristálycukrot cukorrépából állítják elő. Bár ízük és ásványianyagtartalmuk nem teljesen egyforma, a két cukor kémiai szempontból megegyezik, így a nádból előállított cukor nem egészségesebb, vagy diétásabb, mint a kristálycukor. A nádcukor magasabb ára nem az alacsonyabb kalóriatartalmat, hanem a távoli cukornád-termőterületekről hazánkba történő szállítási költségét jelzi.
 

A barna cukor egészségesebb, mint a kristálycukor?

A barna cukor nem más, mint melasszal színezett finomított cukor. A melasz nagyrészt cukrokból áll, és igen kis százalékban találhatók benne ásványi anyagok és vitaminok is. Mivel azonban a melasz a barna cukor csak kis részét (3-6%) teszi ki, a cukor nem lesz ettől „egészségesebb”. 

 

A 2014-es Országos Lakossági Egészségfelmérés eredményei szerint hazánkban a felnőtt lakosság hozzáadott cukorfogyasztása a maximálisan ajánlott 10 energiaszázalék alatt van. Hazánkban az elhízás és az ezzel összefüggő betegségek (pl. 2-es típusú cukorbetegség) gyakorisága mindezek ellenére nő, aminek általában a mozgásszegény életmód és a túlzott zsiradékfogyasztás az oka.
2012-2016. KÖZÖTT CSÖKKENTETTÜK A GYERMEKEKNEK SZÁNT ÉS FITNESS GABONAPELYHEK CUKORTARTALMÁT:
- A GYERMEKPELYHEK HOZZÁADOTT CUKORTARTALMA ÁTLAGOSAN 23%-KAL,
- A FITNESS GABONAPELYHEK HOZZÁADOTT CUKORTARTALMA ÁTLAGOSAN 24%-KAL CSÖKKENT.

2016-BAN MEGÉRKEZETT A HAZAI PIACRA A NESQUIK CSÖKKENTETT CUKORTARTALMÚ KAKAÓ ITALPOR, MELYNEK HOZZÁADOTT CUKORTARTALMÁT TÖBB MINT 50%-KAL CSÖKKENTETTÜK. ÍGY A ZSÍRSZEGÉNY TEJJEL ELKÉSZÍTETT KAKAÓITAL CUKORTARTALMA LEGALÁBB 30%-KAL ALACSONYABB LESZ A PIACON JELENLEG MEGTALÁLHATÓ TÖBBI KAKAÓITAL ÁTLAGOS CUKORTARTALMÁHOZ KÉPEST.