Az élelmiszerek dúsítása vitaminokkal, ásványi anyagokkal

Tudj meg többet a mikrotápanyagokról! Vitaminok és ásványi anyagok

Tények a kakaó világából

Terítéken egy bögre kakaó. Tudod, hogy honnan jött, és milyen izgalmas útja volt a reggeliző asztalig?

  1. A kakaó Dél-Amerika esőerdőiből, főként az Amazonas és Orinoco ártereiről származik. 
  2. A kakaófa virága halvány rózsaszín, a virágok délután nyílnak ki, és egész éjszaka nyitva maradnak. 
  3. A kakaó termesztését a maják kezdték el i.e. 1500 körül. 
  4. Amerikában a bennszülöttek a kakaófa magját fizetőezközként használták, de tápszerként is nagy jelentőséggel bírt.
  5. Különleges növénynek számított az aztékok számára is, hiszen a legenda szerint a kakaó az aztékok szent madarának kedvenc étele volt. 
  6. A kakaó nagy népszerűségének köszönhetően hihetetlen tempóban terjedt, így elterjedési területe igen rövid idő alatt sokszorosa lett eredeti őshazájának. 
  7. Népszerűsége révén többféle elkészítési módja is elterjedt: a maják, később pedig az aztékok és az inkák négyféle kakaóitalt ismertek. 
  8. Az egyik legnépszerűbb elkészítési mód a sokoatl néven ismert „habos víz”, amit kakaóból, kukorica- vagy maniókalisztből, mézből, vaníliából és vízből készítettek, cukorral, fahéjjal valamint ánizzsal ízesítettek. 
  9. A magvakat borító fehér terméshúst csemegeként ették, a termés más részeiből használati tárgyakat és gyógyszereket gyártottak. A terméshéjból kanalak, pohár, edények, a levelekből háztető, a kakaóbabból gyógyszer készült. 
  10. A kakaó európai térhódítása a spanyoloknak köszönhető. Európából aztán tovább terjedt népszerűsége Afrikába és Ázsiába is.
  11. Ma már, az instant kakaóitalporoknak köszönhetően a kakaóital elkészítése lényegesen leegyszerűsödött. 
  12. A kakaó hosszú utat járt be évszázadok alatt. Ráadásul az eredetileg kesernyés kakaóital mára finom, édeskés ízű reggeliző ital lett.