Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Élelmi rostok az étrendben

Fontos tények a reggeliről és a reggelizésről

Reggeli, mielőtt elindultok

A reggeli igazi napindító étkezés, ne hagyjátok ki még a rohanós napokon se! 

Bár sokak számára nem fér kétség ahhoz, hogy a nap nem indulhat reggeli nélkül, még mindig magas a reggelit mellőzők száma. A gyerekekre nézve még nagyobb jelentőséggel bír, hogy a hét minden napján megfelelő összetételű reggelihez jussanak az akár 12 órás éjszakai nem-evést követően.

Egy megfelelő összetételű reggelivel biztosítható, hogy a vércukorszint az éjszakai „éhezést” követően az optimális szintre kerüljön, ezáltal például a gyerekek megfelelően tudjanak teljesíteni az iskolában, a felnőttek pedig a munkában. A reggelinek napi energiaszükségletünk körülbelül 20%-át javasolt biztosítania, amit egy kiegyensúlyozott étrend részeként nem pótolhat a többi étkezés. 

Miért fontos reggelizni?

Azon felül, hogy a megfelelő fizikai erőnléthez elengedhetetlen a megfelelő tápértékű napkezdés, gyermekek körében végzett kutatások pozitív összefüggést találtak a reggelizés és az olyan kognitív működések, mint a figyelem, a memória vagy a problémamegoldás között is.

Az is bizonyított tény, hogy a reggelizők körében kisebb eséllyel alakul ki elhízás. Ennek egyik oka, hogy a reggeliző és rendszeresen étkező gyermekek teltségérzete kiegyensúlyozott a nap folyamán, amivel elkerülhető a hirtelen jelentkező, főként esti farkaséhség, illetve a napközben gyorsan beszerezhető nassolnivalók fogyasztása.

Az elmúlt években egyre nagyobb méreteket öltő, egyre korábbi életkorban jelentkező cukorbetegség kialakulásának esélye is csökkenthető a kiegyensúlyozott reggelizéssel. Ez a pozitív hatás pedig az elhízás elkerülésének és egyéb befolyásoló tényezőknek (pl. megfelelő vércukorszint, vérzsírszintek) köszönhető.

Iskolás korban még a szülő felelőssége, hogy mi kerül reggel az asztalra vagy a hátizsákba, ami gyakran fejtörést okozhat, így alábbiakban adunk néhány tippet, miből állhat össze egy ideális reggeli.

 

Miből álljon egy kiegyensúlyozott reggeli?

Szénhidrátok
Egy kiegyensúlyozott reggeli alapját az összetett szénhidrátforrások közé tartozó, teljes értékű gabonát tartalmazó gabonafélék alkotják. Ide tartoznak például a teljes kiőrlésű kenyerek, péksütemények, illetve a teljes értékű gabonával készült gabonapelyhek, müzlik.  


Fehérjék
Mivel a reggeli egyik főétkezésünk, teljes értékű fehérjét is kell tartalmaznia, ami lehet tej, tejtermék vagy valamilyen zsírszegény húsféleség, esetleg tojás. 


Zöldségek, gyümölcsök
A zöldségek és gyümölcsök szintén fontos elemei reggeli étkezésünknek, nagyban hozzájárulnak napi vitamin-, ásványi anyag és élelmirost szükséglethez.


Folyadék 
Ne feledkezzetek meg a folyadékpótlásról sem! Reggelihez adható gyermeknek ivóvíz, tej, tejes ital, 100%-os gyümölcslé  vagy tea is.

A magyarországi 4-10 éves gyermekek táplálkozási szokásainak vizsgálatából*  kiderült, hogy a gyerekkorban megjelenő és a felnőttkorra átvitt táplálkozási problémák között szerepel:
•    az alacsony tej-, és tejtermék fogyasztás
•   kevés a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek fogyasztása, a nem teljes értékű gabonák + fehér kenyérfélék fogyasztása háromszorosa a teljes értékű gabonák + barna kenyérfélékének

 
Ezekre a hiányosságokra a reggeli választásánál is érdemes figyelni!
*Forrás: Ipsos Healthcare 2014.

Mi a Nestlénél fontosnak tartjuk a megfelelő mennyiségű rostfogyasztást. Ezért növeljük a gyermekeknek szánt termékeink teljes értékű gabonatartalmát. A gyermekeknek készült gabonapelyheinkben a teljes értékű gabona az első számú összetevő, ami az összetevők átlagosan 41%-át jelenti.