Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Miért fontos a D-vitamin?

6 dolog, amire figyelj, hogy elkerüld az emésztési panaszokat

Ízvarázsló aromák

Sok esetben aggodalmat kelt az aromák élelmiszerekben történő használata. Megosztjuk veled, mire érdemes figyelni.

Az aromák az élelmiszerek illatának és/vagy ízének javítására vagy változtatására szolgáló adalékanyagok. Egy-egy aroma a következő kategóriákból készülhet vagy tevődhet össze: aromaanyagok, aromakészítmények, hőkezeléssel előállított aromák, füstaromák, aroma-elővegyültek vagy egyéb aromák illetve ezek keverékei.

Tudtad?
Ha a jégkrém megnevezésében szerepel az „…ízű” szó, akkor a jégkrémet kizárólag aromával ízesítették – pl. „málna ízű jégkrém”. Ilyen esetben a jégkrém élelmiszercímkéjén nem jelenhet meg olyan kép, vagy grafikai elem, amely a gyümölcstartalomra utal.
Az aromák használatánál elsődleges szempont, hogy – a rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok alapján – nem járhatnak biztonsági kockázattal a fogyasztókra nézve. Kizárólag olyan aromaanyagok kerülhetnek az élelmiszerekbe, amelyek szerepelnek a jóváhagyott, rendszeres időközönként felülvizsgált adalékanyagok uniós listáján. 

 

A különböző adalékanyagok együttes hatása nehezen megbecsülhető, ezért élelmiszer-választásaidnál javasolt előnyben részesíteni a kevesebb aromát tartalmazó termékeket.

Az értékes gondolatokat köszönjük szakmai partnerünk, az MDOSZ kollégájának, Szász-Győző Zsuzsannának!