Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Beszédes csomagolás

Így csomagolunk mi

Ízvarázsló aromák

Sok esetben aggodalmat kelt az aromák élelmiszerekben történő használata. Megosztjuk veled, mire érdemes figyelni.

Az aromák az élelmiszerek illatának és/vagy ízének javítására vagy változtatására szolgáló adalékanyagok. Egy-egy aroma a következő kategóriákból készülhet vagy tevődhet össze: aromaanyagok, aromakészítmények, hőkezeléssel előállított aromák, füstaromák, aroma-elővegyültek vagy egyéb aromák illetve ezek keverékei.

Tudtad?
Ha a jégkrém megnevezésében szerepel az „…ízű” szó, akkor a jégkrémet kizárólag aromával ízesítették – pl. „málna ízű jégkrém”. Ilyen esetben a jégkrém élelmiszercímkéjén nem jelenhet meg olyan kép, vagy grafikai elem, amely a gyümölcstartalomra utal.
Az aromák használatánál elsődleges szempont, hogy – a rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok alapján – nem járhatnak biztonsági kockázattal a fogyasztókra nézve. Kizárólag olyan aromaanyagok kerülhetnek az élelmiszerekbe, amelyek szerepelnek a jóváhagyott, rendszeres időközönként felülvizsgált adalékanyagok uniós listáján. 

 

A különböző adalékanyagok együttes hatása nehezen megbecsülhető, ezért élelmiszer-választásaidnál javasolt előnyben részesíteni a kevesebb aromát tartalmazó termékeket.

Az értékes gondolatokat köszönjük szakmai partnerünk, az MDOSZ kollégájának, Szász-Győző Zsuzsannának!