Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

5 tipp gyerekes nagybevásárláshoz

A világért se hagyjátok ki a reggelit!

Főzzünk együtt!

Lehet, hogy lassabban készülünk el, de van jó pár tagadhatatlan előnye, ha bevonjuk a gyerekeket a konyhai készülődésbe. Mi mindenről szól a konyhai együttlét?

Az étkezések sokkal többet jelentenek az életünkben, mint az energiaraktárak feltöltése. Az összes nagy eseményt hagyományosan közös étkezésekkel ünnepeljük, kezdve a tejfakasztó bulitól, a szülinapi zsúrokon át az esküvőig.


Nem csak a sorsdöntő pillanatokat, hanem az egyszerű hétköznapokat is sokszor étkezéstől étkezésig élik meg a családok. Van, ahol az együtt töltött vacsorák, van, ahol a vasárnapi közös ebédek adják meg a közös családi érintkezés, a legszorosabb szociális háló ritmusát.

A közös családi étkezéseknél azok előkészítése, a főzés folyamata is hozzátartozik az élményhez. Vond be a gyerekeket már az elejétől, hogy minél több értékes időt töltsetek együtt.

Miért jó, ha közösen főzünk?

Rengeteg és sokrétű ismeretre tesznek szert főzőcske közben a gyerekek. Ilyenkor találkoznak a család étkezési alapelveivel is. A kamaszkorig tartó években a család a legfontosabb referencia pont egy gyerek életében. A közös konyhai elfoglaltság jó terep, hogy az ételhez, étkezéshez fűződő viszonyunkat megtapasztalják a gyerekeink. 


A minta ereje

Hosszú távon az így látott példa nagyon sokat számít. Befolyásolja, hogy mennyire lesznek elfogadóak az új ízekkel, új ételekkel, mennyire lesznek nyitottak az egészséges táplálkozásra. Természetesen abban az esetben, ha a szülők étkezése is igyekszik a változatos, mértékletes táplálkozás elveit követni!

A minta ereje felülír sok-sok beszélgetést, kérést, tanácsot. Tegyetek meg mindent annak érdekében, hogy a gyerekek elsajátítsák azokat a tudnivalókat, melyekkel egész életükben könnyebben elkerülhetik a súlyproblémákat. Emellett azokat a krónikus betegségeket is megelőzhetik, amik különösen gyakoriak a hazai viszonylatban, és a helyes táplálkozással részben elkerülhetőek lennének; például a kettes típusú cukorbetegséget és a szív- és érrendszeri megbetegedéseket.

 

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és a Nestlé közös kutatásából érdekes hazai adatok derültek ki a közös konyhai tevékenység és a családi minta témakörében.
A kutatásban résztvevő anyukák 28%-a került az egészségtudatos kategóriába. A friss gyümölcs és zöldség fogyasztás mellett leginkább a rendszeres étkezés, valamint a jó szülői példa az egészségtudatos anyák főbb ismérve.
Az egészségtudatos szülők gyermekei hetente fogyasztanak halat, a naponta esznek friss zöldséget, és kétszer gyakrabban fogyasztanak teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut, illetve zsírszegény húst, mint a kevésbé egészségtudatos anyák gyermekei. 


Ennek a tanulságai alapján fogalmazta meg Kiss-Tóth Bernadett, a Nestlé vezető dietetikusa a szülői minta fontosságát, amit a közös étkezések és a közös főzőcskézés során átadhatunk:
„A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja a rendszeres, napi ötszöri mértékletes, sokszínű és változatos étkezés, amelyre gyerekkorban a családi minta van a legnagyobb hatással. A mai gyerekek a holnap szülői, az odafigyelésnek tehát generációkon átívelő pozitív következményei lehetnek.”