Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Élelmi rostok az étrendben

Gabonák szerepe táplálkozásunkban

Fontos tények a reggeliről és a reggelizésről

…amit minden szülőnek hasznos tudni.

  • A megfelelő napindításhoz elengedhetetlen a reggeli, amelyre kiemelten szüksége van szervezetünknek az éjszakai 8, de akár 12 órás nem evést követően.
  • A nap első étkezésének a napi energia-, így tápanyagbevitelünk 20%-át ajánlott biztosítania, amit egyetlen más étkezés sem pótolhat egy kiegyensúlyozott étrendben.

  • A kiegyensúlyozott reggeli tartalmaz teljes értékű gabonából készült élelmiszert, például teljes kiőrlésű kenyeret, péksüteményt vagy gabonapelyhet; tejet, tejes italt, egyéb tejterméket vagy egyéb, teljes értékű fehérjeforrást; zöldséget vagy gyümölcsöt, illetve innivalót.
  • A szervezet számára fontos napi folyadékmennyiség egy részét az élelmiszerek folyadéktartalma adja, míg nagy részért folyadékok formájában fogyasztjuk el. Szomjoltásra legalkalmasabb az ivóvíz. Gyümölcs - és zöldségleveket, cukortartalmú teákat, üdítő -italokat, turmixokat, tejes italokat (pl. kakaó, tejeskávé) csak a folyadékbevitel színesítésére, alkalmanként, kis mennyiségben érdemes inni. Napi 8 pohár folyadékból legalább 5 pohárnyi ivóvíz legyen.
  • A közös reggelizés amellett, hogy jó színtere lehet az együtt töltött családi alkalmaknak, hozzájárul a gyermek megfelelő táplálkozási szokásainak kialakításához is.
  • Összességében számos vizsgálat bizonyította, hogy azok a gyermekek, akik mindennap reggeliznek, jobb szellemi teljesítményre képesek, így fontos, hogy ne engedjük el őket tápláló reggeli nélkül!

 

Magyarországon „a fogyasztott gabonafélék zömét a fehér pékáru és a nem teljes értékű gabonák adják, a reggelizéskor a fehér péksütemények és a fehér kenyér a leginkább elterjedt és a legnagyobb mennyiséget is ebből fogyasztanak átlagosan.
Hasonló a mintázat a teljes napot tekintve is, ami összességében azt eredményezi, hogy a fehér kenyér és a nem teljes kiőrlésű gabonák felelősek a napi energia bevitel közel 29%-ért, míg a barna kenyerek plusz a teljes kiőrlésű gabonák csak összesen és átlagosan az energia 5%-át adják a teljes gyerekcsoport számára.” - mutatja be a magyarországi 4-10 éves gyermekek táplálkozási szokásainak vizsgálata*.

*Forrás: Ipsos Healthcare 2014.

Mi a Nestléné fontosnak tartjuk, a megfelelő mennyiségű rostfogyasztást. Ezért növeljük a gyermekeknek szánt termékeink teljes értékű gabonatartalmát. A gyermekeknek készült gabonapelyheinkben a teljes értékű gabona az első számú összetevő, ami az összetevők átlagosan 41%-át jelenti.