Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Házi savanyítás - Hagyomány és tudomány jótékony baktériumokkal

Ezért hasznos, ha étkezési naplót vezetsz

Élj környezettudatosabban!

Környezetünk megóvása mindannyiunk közös felelőssége. Ha mindenki csak pár kis lépést tesz meg a környezeti terhelés csökkentése érdekében, már óriási változást érhetünk el. Tippjeinkkel ebben próbálunk segíteni.

Sok kicsi sokra megy, tartja a mondás, és milyen igaz! Ahhoz, hogy környezetünk hosszútávon élhető maradjon, fontos, hogy mindenki felelősen gondolkozzon, és a saját „szintjén” tegyen a környezeti terhelés csökkentése érdekében. 
Tény, hogy nem mindig egyszerű változtatni szokásainkon, de hidd el, megéri. Egészen egyszerű cselekedetekkel is jobbá és fenntarthatóbbá változtathatjuk a körülöttünk lévő világot. Elég, ha csak odafigyelsz és minden nap teszel valami apróságot, tudatosan választasz, vásárolsz, csomagolsz, közlekedsz, és máris tettél valamit a változásért. 

Mit jelent ez gyakorlati oldalról? Mik azok a változtatások, amiket akár már ma megtehetsz?

 

Gyűjtsd a hulladékot szelektíven!

Sokak számára ez még mindig nem egyértelmű. Persze, ez így egy picit macerásabb, de nem sokkal. Az egész csak szokás kérdése. Így egyébként rögtön azt is észreveszed majd, mennyi műanyag hulladék keletkezik a háztartásban, aminek csökkentése szintén lehetséges.

 

Vásárolj tudatosan, és kerüld az élelmiszer pazarlást!

Segít ebben, ha nem mész éhesen vásárolni, mert akkor azt is megveszed, amire nincs is szükséged. Másrészt jó, ha megtervezed az étrended, és ehhez bevásárlólistát írsz. Így tényleg csak azt fogod megvenni, ami szükséges. Ez nem csak a tudatosság és mértékletes táplálkozás szempontjából jó, de költséghatékony is.

 

Az sem mindegy, mibe teszed!

Ma már szinte minden szupermarketnek van saját, környezetbarát, strapabíró táskája. Használd ezeket! A piacon is nagyon praktikusak.

 

Takarékoskodj a vízzel!

Vízkészleteink megóvása kiemelkedően fontos a környezeti fenntarthatóság szempontjából. Hazánk adottságai miatt szerencsés helyzetben vagyunk ami a vízellátottságot illeti, ez azonban nem jelenti azt, hogy kevésbé kéne odafigyelni a gazdaságos vízhasználatra. Néhány trükk, amivel jelentősen csökkentheted a vízfogyasztást:

  • Csak akkor folyasd a vizet, ha szükséges! Fogmosáskor zárd el a csapot, csak az öblítésnél engedd meg újra. Ugyanez vonatkozik a hajmosásra is. 
  • Egy gyors zuhany még frissítőbb is tud lenni, mint a rendszeres kádban pancsolás, és a felhasznált vízmennyiség is kevesebb így. 
  • A wc öblítéskor lehetőség szerint használd a kis, víztakarékos öblítést.
  • Mosógép, mosogatógép vásárláskor válaszd a víztakarékos modelleket.

 

Tudtad?
A Nestlé szerencsi gyárában készülő NESQUIK All Natural kakaópor új csomagolása az egyik első lépése annak a folyamatnak, amely a Nestlé termékek műanyag csomagolását újrahasznosítható papírcsomagolással váltja fel.
A Nestlénél elkötelezetten teszünk a fenntartható környezet kialakításáért, erről bővebben itt olvashatsz.