Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Kóstoltad már ezeket a gluténmentes álgabonákat?

Erre csörög a dió, arra meg a mogyoró

Édesen, kevesebb cukorral

A hozzáadott cukor kérdése az utóbbi évek egyik fókuszpontja az egészséges étrendre törekvők körében. Miért szeretjük annyira az édes ízt? Hogyan csökkenthető a hozzáadott cukor mennyisége?

Édes élet


Az édes íz preferenciájáról hosszan beszélhetnénk. Kimutatták, hogy a babák érzik a magzatvíz ízét. Az embrionális folyadék aromaösszetevői serkentik az embrionális ízreceptorokat. Így már a magzati korban találkoznak különböző cukrokkal, zsírsavakkal, fehérjékkel, ásványi sókkal. Nem kell tudósnak lenni ahhoz, hogy az édes íz preferenciáját újszülött korban lássuk a kisbabákon. Ezzel szemben a savanyú, keserű ízeket viszont kerülik a kicsik.

 

Ez a „stratégia” evolúció során kialakult előnyös tulajdonság, mivel az édes íz a természetben többnyire az energiában, szénhidrátban gazdag táplálékokat jelenti, amelyek nem mérgezőek. Ennek értelmében az édes íz egyfajta „biztonságot” is szavatol, az ilyen táplálék nyugodtan elfogyasztható. Más a helyzet a keserű ízt illetően, ami általában a toxinokra, mérgező táplálék-összetevőkre figyelmeztet. (Forrás: MDOSZ)


Az édes íz preferenciája kisgyermekkorban is jellemző, itt sem feltétlenül válogatásról van szó. A kisgyermekek gyors növekedéséhez valóban hozzájárulnak az ismerős, édes ételek is. Az édes íz közkedveltsége természetesen nem múlik el a kisgyermekkorral. Míg a gyerekek esetében az édes ízekkel együtt járó, (természetesen nem túlzott mennyiségű) energia bevitel jó eséllyel elhasználódik, és változatos étrend mellett nem okoz súlyproblémát, addig felnőtteknél már jobban oda kell figyelni, hogy mit, mikor és mennyi édességet fogyasztunk.


Miért pont az üreges cukorkristály?


A hozzáadott cukor kérdése évek óta az egészséges étrendre törekvők fókuszában van. Nem véletlenül lett ez a kérdés a Nestlé Kutatóközpontjának egyik fontos témája. Az itt dolgozó tudósok megtalálták a megoldást, hogyan tudják megtartani az élelmiszerek édes ízét úgy, hogy közben jóval kevesebb cukrot tartalmaznak.

A megoldást nem mesterséges hozzáadott anyagok, nem plusz növényi kivonatok hozták el, hanem a cukor szerkezetének az újragondolása. Az irányt az élelmiszerekben, például a gyümölcsökben megtalálható összetett, természetes struktúrájú cukrok szolgáltatták.


 „…ezt látjuk, amikor elektronmikroszkóp alatt vizsgálunk egy almát – mondta Stefan Catsicas, a Nestlé műszaki igazgatója. A természetben található valódi táplálék nem homogén. Tele van üregekkel, kis csúcsokkal és eltérő a sűrűsége. Ezt a változatosságot utánozva érjük el ugyanazt az érzékszervi élményt – tette hozzá az igazgató.”


A Nestlé Kutatóközpont tudósai mostanra olyan eljárást dolgoztak ki, mellyel a cukorkristályok nem tömörek, hanem üregesek lesznek. Az édesszájúak mellett mindazoknak jó hír ez, akiknek fontos a csökkentett cukorbevitel.