Adalékanyag? Na nee!

E-szám - avagy az adalékanyag „rendszámtáblája”

Be vagyunk sózva - Érdekességek a sóról

Naponta fogyasztjuk, a magyarok többsége a kelleténél többet is eszik belőle, mégis keveset tudunk a sóról. Mi a só, hogyan hat a szervezetre, miért kell csökkenteni a sófogyasztást? Most megtudhatod.

  • A só, azaz a nátrium-klorid két alkotórészének a nátrium (40 %) és a klorid (60 %) ionok ionrácsos szerkezetbe rendeződésének köszönhetően lesz átlátszó, kristályos szerkezetű.
  • A nátrium a klórral és a káliummal együtt a szervezet folyadékháztartását szabályozza. Jelentős szerepe van az ingerületátvitelben, így az ideg- és izomműködésben, valamint a vérnyomás szabályozásában és egyes enzimek aktiválásában is.
  • A sóhiány szédülést, izomgyengeséget okozhat.
  • A nátrium energiát nem ad, ugyanakkor a szervezet megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen. Bár nagyon fontos a szervezet számára, napi 1,5-2 gramm mennyiség elégséges belőle egy egészséges felnőtt napi nátriumigényének fedezéséhez. 
  • 2 gramm nátrium 5 gramm - egy teáskanálnyi - konyhasónak  felel meg.
  • Az európai lakosság sóbevitelének 70-75 %-a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásából, 10-15 %-a pedig a főzés során hozzáadott sóból, vagy az asztali sózásból adódik. Sót tartalmaznak a feldolgozott élelmiszerek, húskészítmények, pékáruk és tejtermékek is, de a zöldségekből is származik természertes nátrium bevitel.
  • Fontos lenne, hogy a sóbevitelt tudatos vásárlással és a sózási szokások megváltoztatásával csökkentsük.

 

Tudtad?

  • A túlzott sóbevitel növeli a magas vérnyomás, szívinfarktus és agyvérzés kockázatát. 
  • Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sóbeviteli ajánlásának, mely napi 5 g (kb. 1 teáskanálnyi) mi magyarok több, mint 2,5-szeresét fogyasztjuk naponta.
A sóbevitel csökkentésének érdekében a Nestlénél 2013-2016 között átlagosan 8%-kal csökkentettük a MAGGI termékek sótartalmát. 

#NyisdkiaNestlét, #Legyéltudatosabbvásárlónk

Forrás: MDOSZ TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA Hírlevél V. évfolyam 10. szám, 2012. október