Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Szülői minta és kitartás a gyerekek táplálkozási szokásainak kialakításában

Egészséges táplálkozás kamaszkorban?

Az evés már az alapanyagnál kezdődik

Válogatósak a gyerekek, csak a palacsinta és a rántott husi csúszik? Nézzétek meg együtt, mit és hogyan készíthettek el! Kezdjétek az elején, menjetek bevásárolni!

Ha együtt főztök, akkor talán nyitottabbak lesznek az új ízekre a gyerekek. Készülődés közben megbeszélhetitek, mit és miért csináltok. Mesélhettek a konyhai praktikákról is. 

Már a legkisebbek is könnyen szippantanak magukban mindenféle okosságot, ha gyakorlati tudást kapnak. Kezdjétek el az élelmiszerekkel való barátkozást már a bevásárlásnál!
 

Vannak gyerekek, akik imádnak a bevásárló kocsiba pakolászni, segíteni a kasszánál, és vannak, akikkel kész tortúra vásárolni. A bevásárlást, ha tudod, szabd a kicsik türelméhez. Ha belefér az időbe, vásárolj be csak egy-két recepthez, így ők is könnyebben követik, mit miért vettetek. Ha pedig egyáltalán nem szeretnek a boltban időzni, menjetek együtt a piacra, pékségbe, hátha tematikusan számukra is fogyaszthatóbb a program. 
Ha pedig már a bevásárlásnál is figyelsz az Okostányér ajánlásaira, könnyebb lesz étkezéskor is betartani a megfelelő arányokat.

 
 

Ha már sikerült megszervezni a közös vásárlást, akkor hogy tudod a legtöbbet kihozni belőle? Alábbi tippjeinket bármikor bevetheted:

  • Meséld el, milyen finomságot tervezel, ehhez milyen alapanyagok kellenek. Mi van otthon, és miket kell most megvenni. 
  • Érdemes olyan menüt átbeszélni, amiről már van a gyerekeknek előzetes tudásuk. A csirkecomb, vegyes körettel elég egyértelmű, míg a hamis Wellington karaj nem sokat mond még nekik.
  • Kezdd az egyszerűbb ételeknél! Nem kell a teljes főzési folyamatot leírni, ha a főbb hozzávalókról el tudtok beszélgetni, már nyert ügyed van.
  • Az alapanyagokat is egyszerűsítve mondd, ha szükséges. Nem baj, ha a hároméves nem tudja, hogy parmezánt reszelünk a tésztára, elég, ha annyi megmarad elsőre, hogy sajtot. Lehet, hogy a zacskóra lúdgége tészta van írva, de neki nyugodtan mond, hogy csigatészta.
  • Készülj fel pár kérdéssel, válasszal, amikkel a kisebbek érdeklődését is fenntarthatod. Az óvodás korosztályt már az is elszórakoztatja, ha megbeszélitek, tudja-e mi honnan kerül a boltba. Például a cékla, egy gumó a földben, a sajt tejből készül, amit a tehenek adnak, de van kecske- és juhsajt is ám…, és így tovább.
  • A nagyobbak is lelkesek lesznek, ha bevonod őket a tervezésbe, tőlük már meg lehet kérdezni, miből szeretnének salátát készíteni. Ha eltorzul az arcuk a retek gondolatára, válassz inkább valami mást a házi salátamixhez. Ők akár kiválaszthatják a legszebb halat, vagy válogathatnak nagykalapos gombákat.
  • Ha több fogásos hétvégi, ünnepi menüre készültök, bízd meg őket a desszert kiválasztásával. Itt is lehet kis segítséget adni, megbeszélni melyik desszert a könnyebb, melyikhez passzolnak szezonális gyümölcsök.

Vásárláskor lehetőség van arra is, hogy a tudatos táplálkozás részeként beszélgessetek a kiszerelések méretéről, az adagokról, a csomagolás jelentőségéről, a környezet tudatos bevásárlásról!

A 2012-BEN ELKEZDŐDÖTT FEJLESZTÉSEKNEK KÖSZÖNHETŐEN A GYERMEKEKNEK SZÁNT PELYHEK HOZZÁADOTT CUKORTARTALMA ÁTLAGOSAN 23%-KAL, A FITNESS GABONAPELYHEK HOZZÁADOTT CUKORTARTALMA ÁTLAGOSAN 24%-KAL CSÖKKENT.
2016-BAN MEGÉRKEZETT A HAZAI PIACRA A NESQUIK CSÖKKENTETT CUKORTARTALMÚ KAKAÓ ITALPOR, MELYNEK HOZZÁADOTT CUKORTARTALMÁT TÖBB MINT 50%-KAL CSÖKKENTETTÜK.*
Sőt már elérhető a dobozos Nesquik kakaó is, amit bárhova magatokkal vihettek, és még hűtést sem igényel.

*ÍGY A ZSÍRSZEGÉNY TEJJEL ELKÉSZÍTETT KAKAÓITAL CUKORTARTALMA LEGALÁBB 30%-KAL ALACSONYABB LESZ A PIACON JELENLEG MEGTALÁLHATÓ TÖBBI KAKAÓITAL ÁTLAGOS CUKORTARTALMÁHOZ KÉPEST