Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Szülői minta és kitartás a gyerekek táplálkozási szokásainak kialakításában

Egészséges táplálkozás kamaszkorban?

A világért se hagyjátok ki a reggelit!

Szinte ez az egyetlen alkalom, amikor kontrollálhatod, mit és hogyan eszik a gyerek napközben. Ne szalaszd el a lehetőséget!

Megdöbbentő, de Magyarországon minden harmadik gyermek reggelizés nélkül kezdi a napját – derült ki nemrég egy kutatásból, amit a Nestlé Hungária Kft. készített a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) szakmai támogatásával. Ez azért nagy probléma, mert a reggeli az egyik legfontosabb étkezés. 


Összegyűjtöttük, miért:

  • A reggeli az éjszakai 8-10 órás nem evést követően felkészíti a szervezetet az előtte álló fizikai és mentális kihívásokra.
  • Egy iskolás gyermek energiaszükséglete átlagosan 2200-2500 kcal naponta, ami megegyezik egy közepes nehézségű fizikai munkát végző felnőttével. Ennek a mennyiségnek az ötödét a reggeliből kellene fedezniük.
  • A rendszeres reggelizés ellenállóbbá teszi a szervezetet a betegségekkel szemben.
  • A megfelelő összetételű reggeli csökkentheti az elhízás veszélyét. Kiemelten fontos a megfelelő vitamin, ásványi anyag és rost fogyasztás szempontjából!
  • A rendszeres reggelizés segít kialakítani a gyerekekben a megfelelő étkezési kultúrát, ami később felnőttkori egészségükre is előnyös hatással lesz. A helytelen táplálkozási szokások növelik a felnőttkorban kialakuló szénhidrát-anyagcsere-, szív- és érrendszeri típusú megbetegedések kialakulásának kockázatát.
  • A közös családi reggeli erősíti a gyerekekben az összetartozás és a biztonság érzését.
  • Mivel ma már a gyerekek többsége a nap nagy részét – akár 10 órát is – távol tölti otthonától, a szülők a táplálkozási szempontból javasolt öt étkezésből csak keveset tudnak felügyelni, de a reggeli éppen ilyen.
  • Kutatások igazolták, hogy azok a tanulók, akik nem reggeliznek, rosszabbul teljesítenek az iskolában, mint reggeliző társaik, gyakrabban küzdenek fáradtsággal, tanulási nehézségekkel és a magatartásproblémákkal.
A kiegyensúlyozott táplálkozásban fontos a megfelelő mennyiségű rostfogyasztás, ezért mi a Nestlénél növeljük a gyermekeknek szánt termékeink teljes értékű gabonatartalmát. A gyermekeknek készült gabonapelyheinkben a teljes értékű gabona az első számú összetevő, ami az összetevők átlagosan 41%-át jelenti.
Ha többet szeretnél a témáról olvasni, nézd meg videónkat, melyben Benedek-Epres Panni beszélget a kiegyensúlyozott reggeliről Szarvas Vera dietetikusunkkal.