Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Tornaóra otthon

Szánkózik a család

Vigyázz, kész, fuss! Maratont?

A nyári futószezon megkoronázása lehet egy-két szabadtéri futóversenyen részvétel. Ha ezt tervezed, nem árt időben ráhangolódni!

  1. A futáshoz nem kell sokféle speciális segédeszköz, viszont egy jó futócipőre mindenképpen szükséged lesz. Bármennyire is szeretted, a kitaposott cipődet érdemes újra cserélni! A nem megfelelő futócipő elveszi a futás örömét, és balesetveszélyes is!
  2. Mindig melegíts be! Ezt a fontos szabályt nem lehet eleget ismételni, a sérülések, balesetek jelentős százaléka következik be az elhagyott vagy elnagyolt bemelegítés miatt.
  3. Ha korábban nem futottál rendszeresen, akkor kisebb távokkal szoktasd hozzá magad ehhez a mozgásformához! A sportos fogadalmak betartása akkor megy majd könnyebben, ha örömmel mozogsz, és nem megy el a kedved a futástól, már a legelején! A futóversenyek többségén különböző távokat tudsz teljesíteni, válaszd a kondíciódnak megfelelőt.
  4. Ha lehet, kerüld a betonon, aszfalton futást! Ízületeid hosszú távú egészségéért részesítsd előnyben a természetes felületeket vagy a direkt futáshoz kialakított pályákat!
  5. Ha tervezed, hogy utcai futóversenyre is benevezel a nyár és az ősz során, akkor ismerkedj meg ezzel a felülettel is, de ehhez elegendő, ha a teljes edzésnek 20-25%-át futod aszfalton! A többi távot továbbra is a kímélőbb talajtípusokon fusd végig!
  6. Ha már elkezdet a futást, és igyekszel a sportot beilleszteni a napirendedbe, akkor biztos motivál, hogy nem csak az állóképességed és az erőnléted javul. A futás testileg-lelkileg karbantart, és segít a stressz oldásában. A rendszeres mozgás az egészséges életmód egyik alappillére!