Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Szánkózik a család

Síelj itthon!

Lécelj le a szabadba!

Szeretsz nyáron futni, túrázni? Téli sportot keresel, ami alaposan átmozgat, és közben a természetben is gyönyörködhetsz? Próbáld ki a sífutást!

Ha a hideg idő beköszöntével máris rosszul érzed magad a négy fal között, és visszasírod az erdei sétákat, a futást a parkban, akkor érdemes kipróbálni a sífutást. Már határainkon belül is találhatsz több jó sífutó terepet. 

A sífutás a kellemes fizikai megerőltetés mellett alaposan átmozgatja az izmaidat. Az ízületeket sokkal inkább kíméli, mint a síelés, snowboardozás. Mivel gyerekek és idősebbek számára is élvezhető mozgásforma, akár kitűnő családi sport program is lehet belőle. Fontos, mint minden sportos tevékenység előtt, hogy ne hagyd ki a bemelegítést.

Sok előkészület nem kell a sífutás elsajátításához. Arra azért készülj fel, hogy az első alkalmakkor egyszer-kétszer fenékre ülsz majd. A síterepeken érdeklődhetsz sífutó oktatásról vagy edzésekről is.

 

Mi is a sífutás?
Több stílus is létezik, érdemes a klasszikussal kezdeni. Ez minden más technikának az alapja. A klasszikus és a korcsolyázó stílus között a mozgás típusa a különbség. A klasszikus egy előre irányuló, a futáshoz hasonló mozgás, a korcsolyázónál váltott lábbal kell lökni magad, mintha koriznál. Milyen felszerelésre érdemes beruházni sífutáshoz?


Az alpesi síhez használt léc, bot és kötés nem alkalmas sífutáshoz. Ha csak kipróbálnád a sífutást, érdemes bérelni hozzá lécet, kötéssel, bottal és sífutócipőt. Ha megszereted ezt a kellemes téli sportot, akkor ruházz be saját felszerelésre, hosszú évekig használhatod majd. Szezonok előtt ne felejtsd el a karbantartását, és a kötések igazítását a sérülések elkerülése érdekében.

Síruhában, de téli futóruhában is űzheted ezt a sportot. Mindenképp figyelj oda a réteges, kényelmes viseletre. A gyerekeknél is gondold végig, mikor ruháztok be a felszerelésre. Mivel ők a cipőt nagyon hamar kinövik, nézd meg, mi a legkomfortosabb és leggazdaságosabb megoldás számukra. Vásárolhatsz használt cipőt, lécet is.


Hová menjünk sífutni? 


Ha terepet keresel, akkor síszezonban nézd meg a hójelentést az Interneten. Kipróbálni ezt a sportot pont jók a hazai pályák. Kezdőknek is ajánlhatjuk a bánkúti sícentrumot  és a soproni  Vasfüggöny sífutó pályát. 

 

Nestlé tippünk
Lehet, hogy a sífutás nyugisabb sportnak tűnik, mint a többi téli sport, de ne hagyd becsapni magad. Nagyon jól átmozgat és alaposan el is fáraszt. Legyen nálad mindig egy müzliszelet a gyors energiapótláshoz, és ne feledkezz meg a folyadékpótlásról. 
Jól jöhet a hidegben az is, ha termoszban viszel magaddal kávét vagy a forró kakaót.