Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Szülői minta és kitartás a gyerekek táplálkozási szokásainak kialakításában

Miért fontos a termék csomagolása?

Így legyél tudatos vásárló!

Tudatos vásárlóként egyszerre tehetsz a saját és családod egészséges táplálkozásáért, emellett vásárlási szokásaid átgondolásával lehetsz környezettudatos is! 

A bolygó környezeti terhelésének csökkentéséért a nagyvállalatok, jogalkotók, szabályozó hatóságok mellett a fogyasztók tehetnek a legtöbbet, hiszen tudatos vásárlói magatartással nemcsak a káros környezeti hatásokat küszöbölhetik ki, hanem a vállalatok működésének irányát is megszabják.  

Az élelmiszerlánc szereplői a termelők, az élelmiszergyártók, az üzletek figyelik a változó fogyasztói szokásokat, és igyekeznek reagálni az igényekre. Termékválasztásoddal te is befolyásolhatod, milyen termékek és milyen csomagolásban kerülnek a boltok polcaira.  

Az elmúlt évek trendjei alapján máris sok megoldás született a hulladék mennyiségének a csökkentésére, és az újrafeldolgozás, újrahasznosítás támogatására. 

Írsz bevásárlólistát? 

A tudatos vásárláshoz kell egy kis szervezettség. Azzal, hogy átgondolod mire lesz szükséged, mennyit fogyasztotok el az adott termékből, nagyban hozzájárul az élelmiszerpazarlás megelőzéséhez. Bármit is vásárolsz, nemcsak a terméket viszed haza, hanem a csomagolóanyag kidobásának a felelősségét is. 

Melyik kiszerelést választod?  

Az egyadagos kiszerelés előnye, hogy kevesebb ételhulladék keletkezik, így hozzájárulhat az élelmiszerpazarlás csökkentéséhez, míg a nagyobb, családi kiszereléshez általában kevesebb csomagolóanyagot használnak fel. A vásárlás során próbáld megtalálni azt a megoldást, amellyel aztán a felhasznált csomagolóanyagok mennyisége a lehető legkisebb lesz!  

Te kérsz nejlonzacskót?  

Igenis tudod befolyásolni, hogy mennyi és milyen műanyagot használunk. Kerüld az egyszer használatos, könnyen szennyeződő és szakadó műanyag zacskókat! Helyettük használj olyan csomagolóanyagokat, amelyek újrahasznosíthatók vagy újrafeldolgozott alapanyagból készülnek, és ha lehet, vigyél magaddal saját vászonzsákot, tárolódobozt. 

Nézd meg alaposan a csomagolást! 

Ismerd meg a gyártókat és a márkákat! A csomagoláson lévő információk alapján össze tudod hasonlítani a termékek tápértékét, tápanyagtartalmát. Figyelj a különböző minősítő és más támogató szervezetek jelöléseire a csomagolásokon, mert ezen termékek megvásárlásával támogathatod a fenntartható gazdálkodást és gyártást (Pl: Grown Respectfully, Rainforest Alliance, Cocoa Plan, UTZ ). 

Vásárolj hazai, régiós termékeket! 

Környezettudatos vásárlóként ahol van erre lehetőséged, részesítsd előnyben azokat a termékeket, amik kevesebbet utaznak, mire eljutnak a boltok polcaira!  

További praktikus tippek, amivel te is segíthetsz: 

Csak amire szükséged van! 

A boltban mindig ellenőrizd, hogy meddig őrzik meg a termék a minőségét! Ne vegyél olyan élelmiszert, amit nem tudsz majd időben elfogyasztani. Akkor sem, ha akciós! 

Mire jó a többször használatos zöldségtasak, pékáru zacskó? 

Hatalmas mennyiségű műanyag zacskó fogy a zöldséges, pékárus pultoknál naponta. Ahol van kihelyezve, válaszd a papírzacskót, de még jobb, ha beszerzel saját, mosható zacskókat! 

Hogy mennyire fontos egy ilyen kicsinek tűnő lépés, megtudhatod kapcsolódó kiadványunkból

 

Tojást papírdobozban! 

Válaszd a papírból készült tojástartót! Ha pedig kiürült, használd újra, vagy dobd a szelektív papírgyűjtőbe! 

Szilikonfedő 

Ha többször használható szilikonfedőket veszel, nyugodtan vásárolhatsz olyan tejfölt, joghurtot vagy kefirt, melynek nincs műanyag fedő a tetején. A szállításnál és az otthoni tárolásnál is nagyon hasznos lesz. 

Tanácsok fenntartható életmódhoz

Kattints "Hogyan legyek környezettudatos vásárló" Kisokosunkért! Lapozható és letölthető formátum!