Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Szánkózik a család

Síelj itthon!

Farsangolj a busókkal

A Busójárás Mohácson igazi télűző kirándulás! Akár több napra is kitűnő programot kínál felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt.

Mi az a Busójárás?

A Busójárás hazánkban egyedi farsangi mulatság, ahol ötvöződnek a török hódoltság után erre a területre telepedő délszlávok, a sokácok farsangi szokásai a helyi hagyományokkal és a törökök kiűzésének legendáival.

Busó maszkos figurát képen már biztos láttál. Közeledik az időpont, amikor élőben is találkozhatsz velük. Farsang idején, a többnapos ünnepség alatt több mint 1000, maszkos beöltözött busó járja Mohács utcáit. Farsang vasárnapján van a legnagyobb „őrület”. 

A program évről-évre hasonló menetrend szerint zajlik. A ladikon érkező busók a Főtérre indulnak, a télbúcsúztató koporsót vízre bocsájtják, majd az éj leszálltával hatalmas máglyát gyújtanak. A máglyagyújtáshoz körtánc és hajnalig tartó dínom-dánom is társul.

Az idei farsang Mohácson

2020-ban február 20. csütörtöktől február 25. keddig tart a Busójárás programja. A vasárnapi mulatság mellett több napon át koncertek, táncbemutatók, kézműves foglalkozások, látványfőzés valamint népművészeti, kézműves vásár várja a részvevőket. Sok programot kifejezetten a gyerekeknek, családoknak ajánlanak. Ha több napra érkeztek, akkor a környék is több látnivalót, kirándulóhelyet kínál. Érdemes megnézni előre a Busójárás honlapját!

A busómaszkokból csak pici lyukakon lehet kilátni, a beöltözött busóknak nincs térlátásuk. Egyszerűbben mondva, ne lepődj meg, ha a forgatagban elsodornak. Az ünnepség emellett elég zajos, lesz nagy kolompolás, kerepelés és még ágyúlövések is dördülhetnek. A kisgyerekekre különösen figyeljetek oda, hogy ne ijedjenek meg!

 

Tudtad-e?

Népi legenda, hogy a törökök elől a dunai mocsárvilágban megbújt helyiek ijesztő, vérrel festett álarcokba és kifordított birkabőrbe öltöztek, és csónakokkal átkelve a Dunán az éj leple alatt nagy zajjal, kerepeléssel, csattogással elűzték Mohácsról a törököket.

Nestlé tippünk
Ha sok sétát, kirándulást terveztek, fontos, hogy mindig legyen kéznél egy gyors harapnivaló, ami feltölt energiával. Vidd magaddal a kedvenc gabonapehely szeleteiteket, amit akár útközben is fogyaszthattok! Vágj zsebre egy CHOCAPIC szeletet, jól fog jönni az egyik pihenőnél!