Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

OKOSTÁNYÉR a kiegyensúlyozott életmódhoz

Tavaszi megújulás - hozd magad formába!

Elme, csillapodj

Aki meditál, nyugodtabb, boldogabb, jobban megismeri magát, komolyabb teljesítményekre képes, sőt, általában egészségesebb is, mint a lelki gyakorlatokat nem végzők.

Mi is az a meditáció?

A meditáció a tevékenységektől mentes elme. Gondolataink megtisztítása, lelkünk megnyugtatása azáltal, hogy egy megnyugtató, szép dologra koncentrálunk. Meditáció egy gyönyörű virág szeretetteli nézése, a szélben hajladozó fák életteli vibrálásának a figyelése is.

 

Mire jó a meditáció?

A meditáló közelebb kerül belső önmagához. Megismeri érzéseit, vágyait, félelmeit úgy, hogy eközben megtanul elkülönülni tőlük. Hogy ez miért jó? Mert a távolság megszületésével el tudja őket engedni. A belső rezgésre való ráhangolódással egyszerre csökken a feszültség, lassan megszűnnek a félelmek, a stressz, és helyükre megnyugvás, öröm, béke költözik.

A modern orvostudomány egyre inkább elismeri, hogy a betegségeknek lelki gyökerük is van. Néhány éve nem számít sarlatánságnak azt állítani, hogy a megbetegedések mögött egyrészt pszichikai okok (pl. a stressz) húzódnak meg. Aki a gondolatait meggyógyítja a meditációval, az a testét is jobban karban tartja.

 

Hogyan működik a meditáció?

Ha meditálunk, az elme és a test ellazul, kipiheni magát. Megélénkül a vér áramlása, javul az agy oxigén-ellátása, beindul az örömérzésért felelős hormonok és egyéb kémiai anyagok termelése. Minden különösebb ok nélkül növekedni kezd a boldogság, felszívódik a félelem, az idegesség, a stressz, a harag. A meditáció növeli az önbizalmat, erősíti a koncentrációs készséget, segíti a tanulást, pozitívan hat a sportteljesítményekre, növeli a kreativitást. Hogy miért, arra a tudomány még keresi a válaszokat, de már mérni tudja a hatásokat.