Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Tervezd meg a heti menüt!

Így csökkentheted a zsírfogyasztást

10 mézédes jó tanács

Gyógyír a fájó toroknak? Méhek által gyűjtött nektár? Tudomány vagy gasztronómia? Tíz ok, miért fogyaszd örömmel a mézet!

Bár a hazai mézfogyasztás a nyugat-európai átlaghoz képest alacsony (25-30 dkg egy évben!), azt mi is tudjuk, hogy a méz a természet egyik legcsodálatosabb ajándéka. Tíz pontban összegyűjtöttük, miért, és milyen mézet érdemes kipróbálni az előttünk álló hideg hónapokban.
 

  1. A méz 5-6 féle különböző cukrot is tartalmaz, ezeknek 80-95 százaléka könnyen emészthető, rövid szénláncú cukorféle, szőlő- és gyümölcscukor.
  2. Több mint 100 féle íz- és illatanyag található a mézben. Teljesebbé, zamatosabbá tehetjük vele ételeinket és italainkat!
  3. A mézfogyasztás az egészséges táplálkozás részét képezheti. A mézben található enzimek, aminosavak többek között segíthetik az emésztést, csökkenthetik az étvágytalanságot. 
  4. A különböző mézfajták közül a fenyőméz, a gesztenyeméz és a hársméz különösen gazdag nyomelemekben.
  5. A méz kívül és belül is szépít, nem csak ételeinkben és italainkban találkozhatunk vele, hanem a kozmetikumokban is előfordul, mint alapanyag.
  6. Legismertebb mézfajtáink a hazai fogyasztók körében az akácméz és a virágméz. Az akácméz lágy, selymes ízű és előnye, hogy sokáig megőrzi az állagát, folyékony marad. A virágméz sokféle virág nektárjából tevődik össze, így jelentős a tápértéke.
  7. A különböző mézek eltérő módon kristályosodnak. Ha szeretnéd a kikristályosodott mézet visszafolyósítani, melegítsd fogyasztás előtt egy rövid ideig.
  8. Sokan ódzkodnak a méztől, mert folyékonysága, ragadóssága miatt nehezen kezelhető, ők próbálják ki a krémmézet. Ekkor a mézet folyamatos keveréssel lágy, de kenhető állagúvá alakítják.
  9. Ha különleges, erőteljes ízű mézeket szeretnél kipróbálni, kóstold meg a gesztenyemézet, ami egész sötétbarna is lehet, íze pedig kicsit már kesernyés, vagy a lépes mézet, ahol a kis méhviasz cellákban bezárva vár rád a tiszta méz.
  10. Végül egy igazi Hungarikum: a selyemfű méz. Jellegzetes, erős, fűszeres íze miatt lehet a kedvenced. Többnyire a Duna menti erdőkből vagy a Tolnai-dombság területéről származik.

 

Nestlé tippünk
A méz a granola egyik legfontosabb alapanyaga. Ha te is szereted ezt a ropogós finomságot, és szeretnéd otthon elkészíteni, olvasd el házi granola receptünket. Ha viszont nincs időd vagy kedved a konyhában tüsténkedni, próbáld ki a Nestlé legújabb ropogós Lion, Cini Minis vagy Nesquik granoláit, csokis karamellás, fahéjas vagy kakaós ízekben.