Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

6 dolog, amire figyelj, hogy elkerüld az emésztési panaszokat

Erre csörög a dió, arra meg a mogyoró

Tudnivalók az allergén összetevőt tartalmazó ételek bevezetéséről

Csökkentheted gyermekednél az ételallergia- és intolerancia kialakulásának kockázatát, ha a hozzátáplálásánál figyelembe veszed a legfrissebb szakmai ajánlásokat.

A hozzátáplálás megkezdésekor, legkorábban 4 hónapos, azaz 17 hetes kor után adhatók allergén összetevőt tartalmazó ételek. 
Azoknál a csecsemőknél, akiknél nagy a mogyoróallergia kockázata (pl. akiknél súlyos ekcéma és/vagy tojásfehérje-allergia jelenik meg), megfelelően képzett szakember által végzett értékelést követően, 4 és 11 hónapos kor között kerülhet bevezetésre az étrendbe mogyoró, de csak feldolgozott formában.


Az új ételeket – de egyszerre mindig csak egyet – először csak egészen kis mennyiségben kínáld gyermekednek, majd fokozatosan növelhető az adag a következő napokban. 

Tehéntejet is kaphat?

A kiegészítő ételekkel együtt kis mennyiségekben igen – mint allergén összetevőt tartalmazó étel, leghamarabb 17 hetes kor után –, de fő folyadékként (azaz anyatej, illetve tápszer helyett) nem szabad adni 12 hónapos kor előtt. 


Mi a helyzet a gluténnal?


A hozzátáplálás megkezdését követően, 4-12 hónapos korban a glutén bármikor bevezethető gyermeked étrendjébe, azonban az első hetekben és a csecsemőkorban kerülni kell nagy mennyiségekben való fogyasztását.

 

Az új ételek 3-5 nap különbséggel követhetik egymást, kivéve abban az esetben, ha valamilyen tünet jelentkezik (kiütés, légúti panasz, gyomor- és bélrendszeri probléma, stb.), amivel orvoshoz kell fordulni.

 

Az értékes gondolatokat köszönjük szakmai partnerünk, az MDOSZ kollégájának, Szász-Győző Zsuzsannának!