Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Azt a kutyafáját! Tippek kezdő kutya gazdiknak

3+1 tipp kutyasétához, ha hideg van

Oktass és jutalmazz!

A kutyáddal szeretnél harmonikusan együtt élni? Jó lenne egy szófogadó, megbízható társ? Hát persze! Neveld pozitív megerősítéssel a kutyád!

Nem szabad! Tilos! Fúj! Igen, kellenek tiltások is, de ezeket a kutyád nevelésénél ne „égesd el”. Használj olyankor tiltást, amikor valóban veszélyhelyzetről, szigorúan tilos dolgokról van szó. Ahhoz, hogy elsajátítsa a megfelelő viselkedési formákat és alapvető parancsszavakat, használj „jutalmazó” technikát.

Mik tartoznak ide, hogyan jutalmazz?

  • A jó szó, a dicséret az egyik legjobb megoldás. A kutyák nagyon érzékenyek gazdáik hangulatára. Ha dicsérik őket, arra rögtön lelkesen, farkcsóválva reagálnak. Már az egész kicsi kölykök is szívesen tesznek azért, hogy elnyerjék a gazdi dicséretét.
  • A dicséretnél még több a simogatás. A testi kontaktust általában nagyon értékelik a kutyák. Lehet ez egy fejsimítás két feladat között, vagy egy kiadós dögönyözés, miután jól csinált valamit.
  • Parancsszavak gyakorlásánál, a helyes sétálás elsajátításánál nagyon jól működik a „jutalom falat”. Ezt mindig szóbeli dicsérettel együtt add.
  • A jutalomfalat főleg séta, gyakorlás közben akkor működik igazán jól, ha tényleg falatnyi. Nem ezzel kell jóllakni! Az a méret a megfelelő, amit gyorsan be tud kapni a kutyád, így nem vonja el a figyelmét a feladatról a falatozás.
  • A jutalomfalatok mennyiségét figyeld, és számítsd bele a napi kalória bevitelbe. Ha nem nagy mozgásigényű a kutyád, ámde sokat gyakoroltok, és lelkesen eszegeti a jutalomfalatokat, akkor előfordulhat, hogy így duplán vacsorázik smiley