Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

10 érv, miért érdemes cicát tartanod

Így ápold a cicád bundáját!

Mire jó a macskaajtó?

Kint is lehet, bent is lehet a cica, miközben távol vagy. Nem hűl ki a lakás. Nem repül be a résre nyitott ajtón a méhecske…, meg a betörő.

Van egy szürke zóna a kinti macskák és a benti macskák között, azok a cicák, akik bejárhatnak, bent étkeznek, alszanak a lakásban, de közben ki is engedik őket a kertbe. Akár társasházaknál is előfordulhat, hogy földszinti lakásodból kiengeded alkalmanként. Sőt, első emeletről egy macskalétrán is simán közlekednek.

A macskák igazán önálló lények, ha módjuk van rá, szívesen barangolnak kertes környezetben. Mivel elég akaratosak is tudnak lenni, addig fognak bosszantani, amíg nem leszel olyan, mint egy szállodai ajtónálló. Már most rendszeresen ugrasz, amikor nyivákol az ajtónál vagy kaparja? Ebben az esetben lehet, hogy érdemes macskaajtót szerelni az ajtóra vagy a falba.

Számtalan lehetőség közül választhatsz. Tudsz magára az ajtóra kis plusz ajtót vágatni, de elérhetőek érzékelős, maguktól nyíló-záródó macska beléptető rendszerek is. A választás előtt érdemes megnézni a lehetőségeket. Végül olyan megoldást válassz, amit szakember szerel be. Ha hosszú évekig szeretnéd majd használni, fontos, hogy süvítsen be a hideg, és ne ázzon be!

A macskaajtó beruházáshoz és az üzemeléshez fontold meg az alábbiakat:

  • Ha társasházban laksz, előre kérd ki a szomszédok véleményét. A közös kertet ne nézd macskaalomnak. Számolj vele, ha a te cicád használja, akkor innentől az összes macskapiszkot neked kell feltakarítanod…
  • Válassz zárható ajtót. Az olcsó tolózáras verziótól a kulcsosig bármilyen lehet, de legyen lehetőséged használaton kívül helyezni.
  • Érdemes arra az ajtóra (terasz, kert), arra a falfelületre tenni, amerre a macska amúgy is távozna a lakásból.
  • Számolj vele, hogy a macska ragadozó. Előfordulhat, hogy a zsákmányát boldogan és büszkén hazahozza neked. Madarak, egerek, gyíkok kerülhetnek így a lakásodba. Néha élve… A macskád mindent meg fog tenni, hogy a végén már csak a tetemükkel kelljen foglalkoznod, de ha ez előre kiborít, akkor ne vállalj kijárós cicát.
  • Ha beteg, előre haladott vemhes, sérült a macskád, zárd be az ajtót!
  • Macskája válogatja, de ők este különösen szeretnek kommandózni. Ha nem akarsz éjjel kerti macskabalhéra ébredni, vagy nem szeretnéd azt hallgatni, ahogy éjszaka bevágódik a lakásba, akkor zárd be éjszakára is. A macskák elég jók napirendben. Vacsorára haza fog jönni, így ezt az alkalmat kihasználhatod!
  • Ha hosszabb időre elutazol, akkor gondold végig mi a jobb nektek. Valakinek alkalmanként oda kell mennie, hogy megetesse a kedvenced, elsőre jó ötletnek tűnik, hogy mozoghasson kedve szerint. Ha azonban nagy a macskapopuláció a környéken, és nem elég agilis, vagy már idősebb a cicád, akkor simán előfordulhat, hogy másik macska alszik és kosztol nálad, mire hazaérsz! Vegyél macskaalmot és zárd be ilyenkor a cicád!

 

Nestlé tippünk
Ha szeretnéd, hogy macskád aktív és egészséges legyen, kínálhatod a húsban gazdag CAT CHOW®eledelekkel. A CAT CHOW® Naturium™ formulát tartalmaz, mely természetes eredetű rostok különleges kombinációjaként, továbbá természetes prebiotikum forrásként támogatja az egészséges emésztést!