Mikor kezdődhet a hozzátáplálás?

Az anyatejen (esetleg tápszeren) kívül idővel minden csecsemőnek szüksége lesz egyéb, kiegészítő táplálékra is a megfelelő fejlődéshez. Tájékozódj cikkünkből a hozzátápláláshoz kapcsolódó alapvető szempontokról.

Javasolt legalább négy hónapon át a kizárólagos, illetve ha megoldható, körülbelül hat hónapon keresztül a kizárólagos, vagy túlnyomó szoptatás folytatása.


Tudtad? A hosszabb ideig tartó kizárólagos anyatejes táplálás a gyomor- és bélrendszeri, valamint a légúti fertőzések, illetve az ezek miatti kórházi kezelések kockázatának csökkenését eredményezheti.

Mérföldkő: a 17 hetes kor

A kiválasztó-, valamint a gyomor-és bélrendszer négy hónapos életkorban (vagyis az 5. hónap elején) már érett a kiegészítő táplálékok révén felvett tápanyagok feldolgozásához. 

 

A hozzátáplálást nem szabad megkezdeni négy hónapos (17 hetes) kor előtt, azonban a hat hónapos koron (26. héten, a 7. hónap elején) túli késleltetés sem indokolt – emellett ajánlatos a szoptatást is fenntartani. 


Kisbabád ételei ne tartalmazzanak hozzáadott cukrot és sót, valamint kerülni kell a gyümölcsleveket, cukorral édesített italokat is. 

 

Figyeld gyermeked jelzéseit, amelyek az éhségre, illetve jóllakottságra utalnak. Megnyugtatásra, jutalmazásra ne használd az etetést. 

 

Az értékes gondolatokat köszönjük szakmai partnerünk, az MDOSZ kollégájának, Szász-Győző Zsuzsannának!