Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Ajándéktippek házi kedvenceknek

Mi kerüljön a macskatápba?

Macskák ivartalanítása

Miért érdemes ivartalanítani a macskád, ha nem szeretnéd tenyészteni? Összeszedtünk pár igen jó érvet.

Sok macskát azért ivartalanítanak, mert a tanulmányok szerint az ivartalanított macskáknak hosszabb ideig élnek, ráadásul csökken az esély olyan egészségügyi problémák kialakulására, mint az egyes rákos megbetegedések. Az is igaz, hogy sajnos nincs elég befogadó képes otthon a gazdátlan cicák számára, ezért ha nem szeretnél kiskölyköket kedvencednek, az ivartalanítása fontos szerepet játszhat a macskapopuláció kontrollálásában. 

 

Tudtad?  A nem ivartalanított nőstény macskáknak átlagosan 3 almuk születik egy évben, átlagosan 6 kismacskával – ez 5 év alatt több ezer leszármazottat jelent.


A nőstény macskák ivartalanításának okai

Az, hogy egy macskának az egészsége érdekében minimum egy alommal rendelkeznie kell az élete során, mielőtt ivartalanítják, egy legenda. A nőstények körülbelül minden 3 hétben tüzelnek az év nyolc hónapján át, ez idő alatt eléggé hangosak lehetnek, hogy felkeltsék a hímek figyelmét. A lakásban tartás elég nehezen megoldható, és sok stresszt okozhat mindkettőtöknek, hiszen mindig szökni próbál majd.  


A kandúrok ivartalanításának okai

Az ivaros kandúrok gyakran szeretik megjelölni a területük határait lakásban és szabadban is. Ráadásul a párzási időben hajlamosak nagyobb távokat megtenni egy nőstényt keresvén, és gyakran elkóborolhatnak, megsérülhetnek, vagy akár el is ütheti őket egy autó. Ezekben az időszakokban könnyebben összeverekedhetnek más kandúrokkal, megsebesülhetnek, fertőzést kaphatnak.


Az ivartalanítás költségei

Az ivartalanítás nem számít egy drága dolognak, ha más egészségügyi problémák költségi vonzatait vesszük figyelembe. Az örökbefogadott macskák általában az állatotthon segítségével olcsóbban ivartalaníthatók.


Felkészülés az operációra, időzítés

Az ivartalanítást általában öt vagy hat hónapos korban szokták elvégezni, de akár fiatalabb korban, már két hónaposan is elvégezhető a műtét. Azonban az idősebb macskákat is praktikus lehet ivartalanítani – ehhez mindenképen kérd ki állatorvos tanácsát! Miután megbeszéltétek a műtét részleteit, nagyon fontos, hogy minden instrukciót tarts be az evéssel és ivással kapcsolatosan is. A macska nem ihat, és nem ehet egy bizonyos idővel a műtét előtt!