Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Tippek, ha otthon az egész család

Valentin napi posta a suliban

Legyen könnyebb az iskolakezdés

A változás a felnőttek és gyerekek életében egyaránt izgalmat jelent. Vajon mi lesz az iskolában? Hogyan tudod szülőként átsegíteni őt a kezdeti nehézségeken?

A régi ismert közösségtől történő elszakadás és egy új életformához való alkalmazkodás ugyanúgy előidézhet pozitív vagy negatív érzéseket. Fontos, hogy a szülő észrevegye a gyerekek reakcióit, és segítsen neki abban, hogy az iskolakezdés kellemes élmény legyen. Akár kisiskolás, akár kamasz a gyermek, biztosítsd támogatásodról, feltétlen szeretetedről, hogy érezze, az otthon mindig biztos hátteret jelent.

 

Felkészülés testileg, lelkileg

 

A kérdéseket, problémákat soha ne kezeld le, akkor sem, ha te tapasztalataidból, tudásodból adódóan nem látod problémának azt, ami a gyerek számára bizonytalanság érzését kelti. A következő trükkökkel könnyebben veszik a gyerekek is az akadályokat, jobb kedvvel rázódnak vissza az iskolába.

  • Beszélgessetek az iskoláról, mesélj saját élményeidről! 
  • Legyen az iskolai eszközök vásárlása közös családi program, menjetek együtt és válasszátok ki a szükséges iskolai eszközöket, füzeteket. A füzet és a könyv bekötése is hálás feladat. Sokat lehet mesélni közben, számtalan, a gyermek által feltett kérdésekre válaszolni. 
  • A gyerekeket, a nagyobbakat is, célszerű a tanítás kezdete előtt egy-két héttel visszaszoktatni a napi rutinba. A reggeli felkelés, az étkezések, a vacsora, a fürdés, főleg az esti lefekvés időpontja egyre jobban közelítsen, majd érje el az iskolaév alatt megszokottat.
  • Nem árt, ha a ruhákat is együtt átnézitek. 

 

Ha már elkezdődött a tanítás

  • Reggeli nélkül ne engedd iskolába. Ezzel biztosítod számára a napindításhoz szükséges energiát. 
  • Vigyen magával változatos, rostban gazdag tízórait, uzsonnát, gyors harapnivalót. Az egész napos elfoglaltsághoz kell az ötszöri étkezés.
  • A napközbeni folyadékpótlásról se feledkezzetek meg! Vigyen kulacsban vizet, vagy a táskában egy adagos kiszerelésű Nesquik kakaót, amit az iskolatejbe téve könnyen elfogyaszthat.
  • Korra, nemre való tekintet nélkül, a tanítási nap végén beszélgess el vele a nap eseményeiről. Ezzel is segítheted a kisebb - nagyobb konfliktusok feldolgozását. A kicsik szívesen mesélnek majd, a kamaszok zárkózottabbak, érzékenyebbek, nehezebben közelíthetők meg. Fontos, azonban, hogy megnyíljanak előtted, így tudod megismerni az őt körülvevő közösséget, gyermeked mindennapjait, gondolatait. Segíteni szokott, ha te is beavatod őt – az ő szintjén - a te napodba, azokba a gondolatokba, amik téged foglalkoztatnak.
  • Segíts neki, hogy megtanuljon tanulni! Ehhez sok-sok türelemre, szeretetre lesz szükség, de nagyon fontos ahhoz, hogy később önállóan és magabiztosan tudja végezni feladatait.

 

Nestlé tippünk
A gyerekek szellemi munkájához, legyen az az iskolai feladatok ellátása vagy otthoni leckeírás, fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás és a megfelelő energiabevitel. Ebben segítenek a Nestlé változatos termékei. Reggelire egy tál gabonapehely vagy granola sovány tejjel és friss gyümölccsel, vagy teljes kiőrlésű pirítós teljes értékű fehérjeforrással (pl.:sajt, sonka), friss zöldséggel és egy pohár Nesquik kakaó itallal kitűnő választás. Kisétkezésekre pedig jól jön egy-egy teljes kiőrlésű gabonából készült müzliszelet, mely amellett, hogy finom és tápláló, kis helyen is elfér. 
És bár az édességgel motiválás nem túl jó módszer, néha egy-egy kocka finom krémes Nestlé piros táblás csoki megédesítheti a napotokat.