Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Azt a kutyafáját! Tippek kezdő kutya gazdiknak

Kutya a kertben

Kutyás sportok télen is

Fussatok, mozogjatok télen is együtt a kutyával! A nyári programot azonban érdemes a hideghez, hóhoz igazítani.

A canicross, az agility és a frizbizés, labdázás is jó téli móka. A program hosszánál, a felszerelésnél és utána a bundaellenőrzésnél azonban figyelj az időjárásra.

A canicross viszonylag fiatal sportág, tulajdonképpen terepfutás kutyával. A kutyával való futás összes előnyét magában foglalja, sőt.
A canicross nagy előnye, hogy terepen, erdőn, mezőn kell űzni. Így egyszerre szabadultok ki a városi környezetből. A terepfutás pedig mind az ember, mind az állat ízületeit, testét kíméletesebben terheli, mintha az utcák aszfaltján futnának, kocognának együtt.
Eső után, hóban azonban sokkal nagyobb a csúszás, sérülés veszély. Ne akard a nyári tempót tartani.

Az agility-nél a gazdik is aktívan részt vesznek az órákon, így kitűnő átmozgató edzés, az egészséges életmód jegyében is telhetnek a családi programok. Az agility pályák, kutyaiskolák a téli időszakban is tartják az órákat, de jeges, havas felszerelésen itt is nagyobb a sérülés esélye. Vedd mindig figyelembe az oktató tanácsait!

A frizbi, labda dobálása évszaktól független kutyás program. Télen, hóban arra érdemes figyelni, hogy a labdát kutatva, a hóban turkálva könnyebben megfázhat a kutyád. Bármennyire is mókás, ahogy a hóban fújtat, érdemes a programot a nyárihoz képest rövidebbre venni.

Ne feledd:

  • Terepen szükséges a megfelelő meleg ruházat és vízhatlan futócipő. Csúszós terepen különösen figyelj a baleset megelőzésre. A tempót szabd az időjárási viszonyokhoz.
  • Készíts be a kutyának törölközőt, a program után szárítsd meg, hogy hazafelé ne fázzon meg.
  • Otthon ellenőrizd a bundáját, sajnos a kullancsok a téli avarból is rákerülhetnek.
  • Kutyádnak vigyél vizet télen is, a sportolás után biztos nagyon szomjas lesz.
  • Ne hagyd otthon a jutalomfalatokat! Most még az extra kalóriákat is gyorsan el fogja égetni :)
  • Télen sokkal hamarabb sötétedik! Vigyázz, ha terepen sportoltok, ne sötétedjen rád. A rossz látási viszonyok kedveznek a sérüléseknek!
     
Bár nem kifejezett sportprogram, szuper szabadtéri elfoglaltság a kutyasuli. Ha nem tudsz részt venni egy tanfolyamon, nézd meg videó sorozatunkat, ami alapján magadtól is boldogulni fogsz. Jó szórakozást!