Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Azt a kutyafáját! Tippek kezdő kutya gazdiknak

Labdamánia kutyamódra

Kutya vagy cica legyen az új családtag?

Elhatároztad, hogy háziállatot szeretnél, de nehéz a választás a kutya és a macska között? A döntés meghozatalakor jó, ha figyelembe veszed, hogy életformádhoz, lehetőségeidhez melyik állat illik jobban.

Íme néhány szempont, amit érdemes figyelembe venned:

Kutya

  • Ha aktív típus vagy, aki szeret sokat a szabadban lenni, akkor mindenképp a kutya illik hozzád jobban. Ő melletted lesz, ha sétálsz, jó társaság a kirándulásokon, és mindig rugalmasan fog hozzáállni szabadtéri programjaidhoz.
  • Ha házban élsz, ahol van egy kisebb kert, akkor bátran tarthatsz kutyát. Ha lakásban, akkor vedd figyelembe, hogy egy kutyának sok mozgásra van szüksége, többet kell majd vele foglalkoznod, naponta többször sétáltatnod.
  • Egy rövid szőrű kutya nem hagy annyi szőrt maga után, mint egy macska, amelyik egész évben vedlik. A cicák igen tiszták, nem kimondottan szagosak, viszont egy kutya idővel kellemetlen szagot áraszthat, ezért bizonyos időközönként érdemes megfürdetned.
  • Mindkét háziállat képes szeretni, viszont a szeretetkifejezés módja különbözik. Egy kutyus több szeretet igényelhet, és szenved, ha egyedül hagyják huzamosabb időre.
  • Egy kutya betanítása hosszabb folyamat, viszont engedelmességre lehet tanítani, amire egy macskát soha nem leszel képes rávenni. Ha elhatároztad, hogy képzed, akkor viszont végig kell csinálnod, bármilyen időigényes vagy fárasztó is legyen.

Macska

  • Ha úgy gondolod, a téli napokat szívesebben töltöd otthon, vagy ha nem igazán van lehetőséged a szabadban tölteni az időt, akkor inkább a cicát válaszd, aki egész életét le tudja élni lakáson belül. Ő szívesen ül majd melletted a kanapén, és bizonyított tény, hogy a simogatása által te is felszabadulsz, ellazulsz.
  • Ha benti cica lesz, ügyelj rá, hogy legyen elegendő hely a homoknak, ahová a dolgát végezheti és szüksége van játékszerekre, amivel le tudja magát foglalni napközben.
  • A cicák kevés tanításra szorulnak, megértik a homokos doboz használatát, de a karmolással és mászással kapcsolatban valószínűleg nem lesz ilyen könnyű dolgod!
  • Sokkal kevesebb időt és energiát igényel, mint egy kutya, már csak azért is, mert nem kell napi kétszer megsétáltatnod.


Bárhogyan is döntesz, egy biztos: minden háziállatnak szüksége van odafigyelésre és szeretetre. Ne fogadj örökbe állatot hirtelen elhatározásból, meggondolatlanul! Ne feledd, ha egy állatot befogadsz az otthonodba, felelősséget vállalsz érte és gondoskodnod kell róla, élete végéig.

Nestlé tippünk
Fordítsd kiemelt figyelmet kedvenced kiegyensúlyozott táplálkozására. Nestlé Purina termékeink között cicádnak és kutyádnak is számtalan finomságot találsz.