Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Farsangolj a busókkal

Szánkózik a család

Készítsetek madáretetőt!

A madáretető készítése jó móka, feltöltése a gyerekek kedvelt feladata, a legjobb mégis az, ahogy nézhetjük a szebbnél szebb madarakat az ablak előtt lakmározni.

Mutatunk két könnyen megvalósítható madáretetőt, amit gyerekekkel is egyszerűen elkészíthettek. Ne feledd! Akkor a legnagyobb a sikerélmény, ha az etető feltöltését a gyerekek végezhetik.
 

Madáretető krumpli hálóból 
 

Ilyen háló szinte minden háztartásban található, általában krumplit vagy hagymát szoktak bele csomagolni. 

  1. Vágjátok le a háló tetejét, és töltsétek meg magokkal. (Természetesen nem kell egy egész 1, 5 kg-os krumplis zsákot tele tölteni, 3-4 marék elég kezdetnek.)
  2. Ezután kössétek el a tetejét, és akasszátok fel.
     
 Egyszerűbb lesz az utántöltés, ha műanyag zsinórral kötitek el, és nem rendes spárgával, mert az a kinti nedvesség hatására megduzzad, és ezáltal nehezebb kibogozni.

 

Madáretető papírdobozból

 

Ehhez használhattok kiürült granolás vagy gabonapelyhes dobozt használjatok.

  1. A doboz tetejére ragassz tetőt kartonból vagy műanyag dobozból, ez utóbbi jobban bírja az esőt, havat. 
  2. Az elejére vágj egy nyílást (mint a képen), és töltsd fel magokkal. Csinosan ki is festhetitek a gyerekekkel, vagy ragaszthattok rá mintákat
 Vigyázz, hogy a kivágott nyílás ne maradjon éles, szúrós, nehogy felsértse a madarak lábát!

 

Még különlegesebb lesz a madáretető, ha a nyílás alá fakanalat szúrsz a dobozon keresztül, amin könnyen meg is állnak a madarak.


 
A madáretetőbe olajas magvakat érdemes tenni (napraforgó, dió). Figyelj, hogy ne legyen túl alacsonyan az etető, mert akkor könnyen a macskák terített asztala lesz.

 

Ha egyszer kiteszitek az etetőt, a madarak könnyen odaszoknak, ezért fontos, hogy utána gondoskodjatok a folyamatos táplálék utánpótlásról.