Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Természetközeli karácsonyfadíszek

Csokis kalács, ahogy még nem próbáltad

Karácsonyi szokások szerte a világon

Az ünnepi készülődés közben érdemes a gyerekekkel beszélgetni az ünnepi szokásokról, azok kialakulásáról. Tudtad például, hogy Ausztráliában kenguruk húzzák a Mikulás szánját?

A karácsonyi szokások, sőt, még az ünneplés ideje is különbözhet országonként. Érdekes például, hogy csak Magyarországon, Csehországban, Ausztriában és Svájcban hozza a Jézuska a karácsonyi ajándékot. A világ más részein a Mikulás, vagy különböző manók, anyók, apók a karácsonyfelelősök.


Tudtad –e, hogy:

  • Írországban zsákot készítenek ki a gyerekek, hogy a Mikulás abba tegye az ajándékot? És hogy a Télapó bírja a karácsonyi hajrát, sört és rétes tesznek ki neki?
  • A Mikulás váró falatoknak Angliában is hagyománya van, az angol gyerekek sárgarépát és tejet készítenek ki, hogy az úton elfáradt rénszarvasok és a Mikulás is tudjanak belőle fogyasztani. Az ajándékokat a kéményen keresztül hozza a Télapó 24-én éjjel. Így a karácsonyi ünneplés december 25-én kezdődik, aznap reggel bontják ki az ajándékokat. 
  • Finnországban már december 24-én reggel kezdődik az ünneplés a hagyományos karácsonyi reggelivel, ami nem más, mint fahéjas tejberizs. Ebbe egy szem mandulát rejtenek. Aki megtalálja, arra nagy szerencse vár. 
  • Ukrajnába Jégapó viszi az ajándékokat, vele tart három hűséges rénszarvasa és Hópehely leány is szőrmedíszítéses ruhában és korona formájú hópehellyel a fején.
  • Új-Zélandon a karácsony nyáron van, ezért általában óriási piknikeket rendeznek, sonkát és hideg sört fogyasztanak a tengerparton.
  • Ausztráliában is meleg van karácsonykor, így a vacsorát itt is sokszor a szabadban fogyasztják. A Mikulás „szánját” pedig nyolc kenguru húzza, hogy időben odaérjen a gyerekekhez az ajándékokkal.
  • Caracasban, Venezuela fővárosában karácsony este lezárják az utcákat, az emberek görkorcsolyával mennek templomba.
  • Izlandon rögtön 13 „Mikulás” van, vagyis inkább 13 karácsonyi manó, akik különböző csíntevéseikről ismertek. Egyikük ajtót csapkod, a másik lenyalogatja a fakanalat, de van Ablakonkukucskáló és Láboskikaparó is. December 12-től kezdve 13 napon át minden nap másik manó hoz ajándékot. A gyerekek a manók jellemének megfelelő vendégváróval kedveskednek, így egyik nap ételmaradékos lábassal, míg máskor becsukott ajtókkal várják a manókat. A rossz gyerekek Izlandon nem virgácsot, hanem rohadt krumplit kapnak.
  • Indiában pedig fenyőfa helyett banán és mangófát díszítenek fel karácsonyfának.

 

Nestlé tippünk
Karácsonyi meglepetés csoki ötletekért nézd meg a BOCI új ízeit, nem csak gyerekeknek!
Ha további érdekességeket, tippeket szeretnél, most a hazai karácsonyi készülődésről látogasd meg Egy teljes élet hozzávalói Facebook oldalunkat!