Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Fedezzétek fel együtt a konyhát

Mit tanulhat a konyhában a kamasz?

Iskolások a legjobb kukták

Az iskolás gyerekek általában boldogan segítenek, ha felnőttes tennivalóban lehet részt venni. Ha olyat főztök, amit szeretnek, akkor főleg könnyű bevonni őket.

Ennél a korosztálynál a kislányok és a kisfiúk is szívesen segédkeznek még. A hangsúly ilyenkor már a miérteken és a hogyanokon van. Mit, miért vásároltok, hogyan készítitek el, és miért jó, ha ezt fogyasztjátok. Az iskolás korosztály már ügyesen bánik a habverővel, a sodrófával, a pogácsa szaggatóval, engedd nekik kipróbálni a lehető legtöbb eszközt. Az éles, szúrós kések, hústűk, a mixerek, robotgépek még nem tartoznak ide!


Velük kész környezetismeret a főzés, már sokszor ők mondanak érdekességeket az alapanyagokról, amikkel dolgoztok. Most már olyan fogalmak is előkerülnek, mint az egészséges étrend, a környezet védelme, a tudatos táplálkozás. Mesélj főzés közben családi történeteket, érdekességeket a konyhai tennivalókról. Menet közben fontos, hogy a számukra kijelölt feladatokat önállóan végezhessék, és mindig dicsérd meg őket!
 

Könnyű gyakorlatok iskolásoknak
•    Kis matekgyakorlást is bevethetsz, hiszen megszámolhatják hány tojásra, mennyi lisztre vagy hány szelet húsra lesz szükség, nagy örömmel fogják használni a mérleget és a mérőpoharat is!
•    Tegyél fel kérdéseket! Kérdezd ki őket, mit tudnak, mit gondolnak az alapanyagokról (mi honnan származik, hogyan dolgozták fel), mi jut eszükbe egy-egy receptről, ettek-e ilyet korábban, például az iskolában!