Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Azt a kutyafáját! Tippek kezdő kutya gazdiknak

Fog- és körömápolás kutyáknak

Hova vidd a kutyát, ha strandolnátok?

Itt a nyár, a strandszezon, a kutyások ilyenkor legszívesebben kedvencükkel mennének vízpartra. Hova lehet őket is vinni? Mire érdemes figyelni? 

Kutya a vízben 

A fürdőhelyek üzemeltetéséről szóló kormányrendelet szerint csak oda, ahol nem fürdenek emberek, vagyis kijelölt strandra semmiképp. Valószínűleg már be sem engednek, amennyiben mégis becsempészed, akkor bírságot is kaphatsz. 

Maradnak tehát az emberi fürdésre nem kijelölt partszakaszok, legyen szó tavainkról vagy folyóinkról.  

Próbáljatok ki nyaralás közben vagy lakóhelyetekhez közel minél több kutyás strandot! Belépős és díjtalanul látogatható helyek közül itt egy ötletadó lista: 

 • Fonyódi Kutyás Fürdőhely (Fonyód): a kikötőnél találjátok ezt a tágas kutyafürdetőt. Belépőjegyet kell fizetni. 
 • Keszthelyi Kutyás Park és Piknikkert: Ingyenes kutya fürdetési lehetőség, ahol a gazdik is együtt mehetnek a vízbe a négylábúakkal. 
 • Tihanyi Belső-tó: A délkeleti oldalon lehet kutyát fürdetni, de csak kutyát! Itt nincs közös pancsolásra lehetőség.  
 • Drótszamár Kemping strand (Velencei-tó): A kutyastrand helyét tábla jelzi, belépőjegyet kell fizetni. 
 • Öreg-tó (Tata): az Öreg-tó egyes részein a kutyák úszhatnak egyet. A tó körül keressétek a táblákkal jelölt helyeket. 
 • Tisza-tavi Mancsos Pancsoló (Tiszafüred): a szabad strand mellett keressétek a táblával jelzett területet. A belépés ingyenes. 
 • DogLike Kutyastrand (Pécs, Hird): a korábbi horgásztónál nyílt lehetőség kutyás strandolásra. Belépőjegyet kell fizetni. 
 • Kőszegi Kutyastrand: az Abért-tónál találjátok ezt a kutyabarát vízpartot. Díjmentesen használható. 

Mit vigyél a kutya úszáshoz? 

Bárhol is pancsol a kutyád, vigyél neki is törölközőt, folyadékot itatótállal és egy kis harapnivalót. Hosszabb szőrű kutyánkkal vizesen nehéz hazaindulni, akár kocsival, akár tömegközlekedéssel vagytok. Ha még nagyon vizes, a rövidebb szőrű jószágokat is érdemes áttörölni, nehogy megfázzanak.  

Az intenzív, szokatlan mozgástól megszomjazhat, meg is éhezhet. Vannak olyan kutyák, akik szívesebben isznak a megszokott módon, és nem úszás közben – a jutalomfalat pedig biztos jár egy nagy fürdőzés után. A PURINA Dentalife fogápoló jutalomfalat tudományosan bizonyítottan csökkenti a fogkőképződést és segít csökkenteni a lepedékképződést. Nem tartalmaz hozzáadott mesterséges ízanyagokat vagy színezéket sem. Ugyanakkor extra kalória tartalma kevesebb mint 10%, így nem szükséges csökkenteni a napi eledel mennyiségét az ideális testsúly megtartása érdekében. 

Ha természetes vizekben úsztatsz, a kutya egészsége és biztonsága érdekében nem árt figyelembe venni a következőket: 

 • Lehetőleg ne úsztass kutyát erős sodrású folyóvízben, mert elragadhatják örvények! 
 • Csak olyan partszakaszon engedd vízbe, aminek a feneke nincs tele a lábát felsértő, megsebző tárgyakkal (törött üveggel, cserépdarabokkal, éles kövekkel)! A kutya élvezi a vizet, önfeledt szórakozása közben nem figyel az ilyen veszélyekre. 
 • Olyan sekély partokat válassz, ahol biztonságosan, lassan ereszkedhet bele a vízbe, és onnan könnyen ki is tud jönni!
 • Bár a kutyák nagy többsége szereti a vizet, és ösztönösen úszni is tud, soha ne erőltesd a vízbe menést! Akkor fürödjön, amikor neki úgy tetszik! 
 • Fürdetéshez vedd le a bolhanyakörvet! 
 • Csak olyan minőségű vízbe vidd a kutyát úszni, amit meg is ihat! Négylábú kedvenceink előszeretettel lefetyelnek fürdés közben, így fokozottan ki vannak téve a szennyezett víz okozta kockázatoknak.  


A Gondos Gazdik blogon további cikkeket olvashatsz a kutyás létről szakértőinktől!