Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

A világért se hagyjátok ki a reggelit!

Az egész családnak kell a reggeli

Hogyan vond be a gyerekeket a főzésbe?

Milyen feladatot adj nekik? Mivel érdemes kezdeni? A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk olyan kisebb-nagyobb konyhai feladatokat, melyekbe könnyen bevonhatod a gyerekeket.

  • Bízd rájuk a gyümölcsök, zöldségek megmosását. A mosogatóban nagyobb árvíz nélkül tudnak pancsolni, közben végigtapogathatják, alaposan megismerhetik ezeket az élelmiszereket. 
  • Minden nagyon izgalmas, ami mozog, forog. Próbálják ki salátamosáshoz a salátamosó tálat, a forgó belsőrésszel. Teljesen veszélytelen, nagyon látványos, és még az is lehet, hogy kedvet csinál a kóstoláshoz.
  • Keverjenek, kavarjanak! Jöhet a fakanál és a habverő. Bármilyen állagú kevernivalót adhatsz nekik, a hígabbakat azonban jóval nagyobb edényben, mint amit te használnál. Add oda nyugodtan a masszívabb tésztákat is fakanállal, nem baj, ha kicsit erőlködni kell.
  • Sok zöldség előkészítése nem áll meg az alapos mosásnál. Pirgáljanak a srácok borsót, kanalazzák ki a sütőtök magjait, magozzanak meggyet (kötényben!), bontsák rózsáira a karfiolt, brokkolit. A szárazhüvelyeseket is válogathatják, vagy megnézhetik, van-e sérült, puha a gyümölcsök között.
  • Mérjenek veled együtt! A legszuperebb matek óra kimérni 8 kanál lisztet, 3 deci tejet, vagy összeszámolni a hagymákat, almákat, tojásokat. Használjatok mérleget, mércés poharat, beszéljétek meg, mit jelent a receptben a csapott kanál, és egyáltalán hányféle kanál is van. A bögrés receptek pedig az összeadás lelkes támogatói.
  • Tanuljanak meg tojást feltörni. Lehet az elején egy-két áldozat, vagy soron kívüli felmosás, de ez egy igazi koncentrálós feladat. Ha nagyobbak már, gyakorolják a sárgája, fehérje szétválasztását. Érdemes külön bögrékkel, hogy ha egy nem jön össze, ne menjen veszendőbe az addigi munka. 
  • Tanítsd meg őket szagolni, kóstolni! Az ételekhez, ugyanígy a főzéshez szervesen hozzátartozik az ételek illata és íze. A gyerekek orra még sokkal jobban működik, tapasztalják meg milyen a nyers hozzávalók illata, amit lehet nyersen kóstolni, annak az íze is. Nagyon emlékezetes közös élmény lesz az első záptojás, vagy a csomag alján összenyomódott krumpli…
  • Rögtön az ízek és az illatok után jön a tapintás. Fogdossanak meg mindent bátran! Mi az, ami puha, mi csúszós és mi ragacsos?
  • Díszítsetek, tálaljatok együtt! Az elkészült étel nemcsak ízletes, hanem szép is legyen. Rendezzék el a tálon a hozzávalókat, ha meleg, elég ha tanácsot adnak a tálaláshoz, nehogy megégessék magukat. Tegyék ők a süteményre a csoki reszeléket, szórják a salátára a pirított (kihűlt!) magvakat. 
  • Ha van elfogadható ötletük, akkor próbáld megvalósítani. Te is szívesen kísérletezel néha a konyhában, miért is vedd el ettől a gyerekek kedvét. Jelenti ez az alapanyagok variálását vagy akár az elkészítés módját. Kezeld nyitottan és humorral az ötleteiket!

 

Nestlé tippünk
Ne csak a nagy hétvégi főzőcskébe vond be őket! Segíthetnek a reggelinél is, hiszem akkor minden perc drága! Ha már ügyesen mérnek, kanalaznak, elkészíthetik a reggeli gabonapelyhet vagy az új, ropogós Nesquik, Lions és Cini Mini granolákat tejjel, joghurttal!