Süss kakaós mézeskalácsot a gyerekekkel!

Süss ropogós kekszet és házi müzliszeletet a gyerekekkel

Hamuba sült pogácsa...

A vendégváró finomságok között a pogácsa az ünnepi készülődés egyik visszatérő eleme. Itt van két recept, melyeket akár a gyerekekkel együtt is elkészíthettek.

Az ünnepekre való készülődés a teljes élet része, a klasszikus tepertős pogácsa receptje elég munkás, de előre megcsinálhatod a tésztáját, és elteheted a mélyhűtőbe, csak ki kell majd sütnöd frissen.

Tepertős pogácsa recept

Hozzávalók
60 dkg liszt
20 dkg tepertő 
2 tojás
7 dkg vaj
2 dkg élesztő
1 tk cukor
3 ek tejföl
1 dl langyos tej
1 ek só

  1. Az élesztőt futtasd fel a cukorral a langyos tejben.
  2. A a tepertő kivételével tedd az öszes hozzávalót egy kelesztő tálba, és alaposan dolgozd össze. Ha nem elég lágy a tészta lassan adagolj hozzá egy fél pohár vizet.
  3. Daráld le a tepertőt. 
  4. Ezután jön a 3x30 perces nyújtás, hajtogatás, pihentetés, ettől lesz szép réteges a pogácsád. Nyújtsd ki ujjnyi vastagságúra a tésztát, kend meg a darált tepertővel. Hajtsd háromszor félbe a tésztát, kicsit nyomkodd össze, és pihentesd 30 percig. Ezt a folyamatot ismételd háromszor. Ha el akarod tenni a tésztát későbbre, akkor most tedd jól záródó dobozba, és fagyaszd le.
  5. Az utolsó pihentetés után nyújtsd ki ismét a tésztát, a tetejét vékonyan vágd apró kockásra, majd szaggasd ki. A szaggatásban mindig szívesen segítenek a gyerekek is!
  6. Kend be a tetejüket tojás sárgával, 180 °C fokon, előmelegített sütőben,15-20 perc alatt szép aranybarnára sül! Ha készen vannak, pihentesd őket, míg egy kicsit kihűlnek.

 

Sajtos pogácsa sütőporral

A sajtos pogácsa receptünket azért fogod szeretni, mert hamar elkészül a tésztája. Kell ugyan pihentetni, de megúszod a hajtogatást, és mégis szép magasra fel fog jönni.

Hozzávalók
35 dkg liszt 
15 dkg vaj 
1 tk sütőpor 
2 tk só 
10 dkg sajt 
5 ek tejföl 
1 db tojás 
3 dkg sajt (a tetejére)

 

  1. A tészta hozzávalóit gyúrd össze alaposan.
  2. Lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagságúra nyújtsd ki, kend meg a tetejét tojásfehérjével, szórj rá reszelt sajtot. Sütés közben nem sokat változik a mérete, szaggasd akkorára, ahogy fogyasztani szeretnétek.
  3. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt süsd készre.
•    Minél lágyabb pogácsát szeretnél, annál finomabb lisztet használj!
•    1-2 kanál kefír csodákat tesz a lapos pogácsával. Ha nem vagy elégedett, legközelebb tegyél a tésztába.
•    A pogácsát érdemes rácson pihentetni, hogy a meleg egyenletesen távozzon. Ha így hűtöd le, nem lesz „szalonnás” a belseje.