Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Farsangolj a busókkal

Szánkózik a család

Ez egy igazán szuper családi program

Nincs is annál jobb, mint egy kellemes nyárestén leheveredni a fűbe és kémlelni a csillagos eget. Az éjszakai égbolt megfigyelése, ismerkedés a csillagképekkel élvezetes program a család minden tagja számára.

Minden gyereket érdekel a csillagászat, használjátok ki az augusztusi meleg, nyári estéket és ismerkedjetek meg a leggyakoribb csillagképekkel.    

Az eget kémlelhetitek az erkélyről vagy a saját kertetekből is. Részt vehettek szervezett csillagnéző túrán is, a lényeg, hogy mindenképp olyan helyet válasszatok, ahol alacsony a fényszennyezettség.

Mielőtt kiköltöztök a kertbe vagy a teraszra, érdemes a nap folyamán kicsit megismerkednetek a csillagképekkel. Készítsetek gyermekeiddel közösen kis kártyákat a leggyakoribb csillagképekkel, hogy este azok segítségével tudjátok beazonosítani őket az éjszakai égbolton.

 

Nestlé tippünk
Ha elkészültek a kártyák, lepd meg gyermekeidet egy finom habos NESQUIK kakaóval, magadat pedig az organikus, 100% arabica kávéból készült Dolce Gusto Espresso HONDURAS kávékülönlegességünkkel.

 

Ha még biztosabbra akartok menni, különböző mobilapplikációk is segítségetekre lehetnek a csillagképek felismerésében.

Lássuk melyek a nyári égbolt legfényesebb alakzatai:

Legegyszerűbben és legkönnyebben a Nagy Göncölt, másnéven a Fehér Medvét találjátok meg, melynek 7 csillaga szinte mindig jól kivehető, ráadásul az év minden napján látható. 

A szekér hátsó két csillagának folytatása egy egyedülálló fényes csillaghoz vezet, ami a Sarkcsillag. Jó tudni, hogy ha bármikor eltévedünk, csak megkeressük a Sarkcsillagot, mely mindig az északi irányt fogja mutatni számunkra. 

A Sarkcsillag ezen kívül a Kis Göncöl legfényesebb tagja.

Az állandó csillagképeken kívül léteznek csak bizonyos évszakban láthatóak is. Nyári csillagképek közül a Hattyú csak augusztusban látható, érdemes megnéznetek, hiszen az égbolt egyik leggyönyörűbb csillagképe.

És persze ha augusztus, akkor ne feledkezzünk meg a hullócsillagokról sem. Figyeljétek a napi előrejelzéseket, mert általában augusztus 10-e körül lehet számítani a legtöbb hullócsillagra.