Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Mire jó a macskaajtó?

10 érv, miért érdemes cicát tartanod

Cica fül problémái

A cica füle mindig tiszta kell, hogy legyen, bármilyen nemű lerakódástól mentes. Nem viszkethet, és nem lehet se piros, se kellemetlen szagú.

Ha a macska elkezdi gyakrabban vakarni a fülét, mint egyébként, emellé még rázza is, esetleg gyakran oldalra billenti, tanácsos őt állatorvoshoz vinni, hogy megvizsgálják a fülét. Súlyosabb fül problémák esetén, komolyabb tünetek is felléphetnek, mint például az egyensúlyvesztés. Az egyensúlyvesztés más problémák tünete is lehet, úgyhogy mindenképpen fordulj állatorvosunkhoz tanácsért.

Sok kiváltó oka lehet a fül probléma jelentkezésének: fertőzés (baktériumos), parazita (mint pl.: fül atka), idegen test, mint pl.: egy daganat. Vannak fertőzések, melyek kezelése gyorsan megy, de olyanok is, melyek visszatérő problémákat okozhatnak, így hosszadalmasabb kezelést igényelnek. Az állatorvos biztosan meg fogja tudni állapítani, mi a baj okozója, és milyen kezelés javallott.


Megelőzés


Annak érdekében, hogy minimalizáld a panaszokat, érdemes a cica fülét gyakran ellenőrizni és tisztítani. Egyes fajtáknál kifejezetten ajánlott a gyakori tisztítás speciális eszközökkel, melyeket az állatorvos tud ajánlani. A fül egy nagyon érzékeny és kényes hely, mivel a dobhártya könnyen beszakadhat nem ajánlatos fültisztító pálcikát dugni bele. Kérd szakértő tanácsát, milyen vattát használj, és hogy ajánljon egy megfelelő fültisztítót, mely nem okoz bőr irritációt, és nem szárítja ki a fület.  A kevés szőrű cicáknak, vagy amelyek hajlamosak lehetnek a leégésre, ajánlott a naptej, hiszen egy csúnya égés akár melanómához is vezethet.


Süketség


A süketség a macskáknál nem olyan gyakori, mint a kutyáknál, de néhány fajtiszta fehér és kékszenű cicánál már regisztráltak ilyen problémát. A macskák különböző okokból veszthetik el a hallásukat, ennek oka lehet akár traumás sérülés, betegség vagy egészen egyszerűen a kor. Idősebb cicák esetébe a hallás elveszése annyira fokozatos, hogy gyakran nehezen vagy már a teljes süketség elérése után észlelik a gazdik, hogy cicájukkal valami nincsen rendben. Általában azonban jól boldogulnak hallásuk elvesztése után is!Honnan tudom, hogy a macskám süket?


Előfordulhat, hogy nehéz erről megbizonyosodni, hiszen a macskák nagyon jól hasznosítják a többi érzékszervüket, beleértve a bajszukat is. A süket cicák általában nem mozgatják a fülüket, nem hallják, ha az ember közeledik, és nem fordulnak a hangforrás irányába. Ha bizonytalan vagy, mindenképpen kérd az állatorvos segítségét!Hogyan tegyük könnyebbé az életet a csökkent hallóképességű cicák számára?


A legfontosabb szempont a biztonság. Kerüljük azokat a szituációkat, melyekben a halláskárosultság veszélybe sodorhatja őket. Tehát ne engedjük a cicát egyedül kóborolni egy forgalmas útszakasz közelében, vagy olyan helyeken ahol sok lehet a kutya. Szobacicaként vagy egy zárt kertben nagyobb biztonságban lehet. A hangjelzéseket kézjelekre kell cserélni, lehetőleg minél egyértelműbb, látható-és következetes jelekre. A vibrációk, mint például, a padlón való dobogás, is hasznos lehet. Amikor reagál a kézjeleinkre, mindenképpen jutalmazzuk meg. Egy zseblámpa is hasznos lehet, mikor elő akarjuk csalogatni.

A rosszul vagy egyáltalán nem halló cicák mélyebben alszanak és könnyebben felriadnak. Figyeljünk arra, hogy mindig olyan szögből közelítsük meg a macskát, hogy lásson minket. Ha a cicának van nyakörve, gondoskodjunk róla, hogy legyen egy biléta rajta, amin megtalálható a címünk, az állatorvos neve és száma illetve egy „Nem hallok.” felirat. Mindenképp lássuk el kedvencünket mikrocsippel.