Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Karácsonyi kényeztetés házi kedvenceknek

Szobakutyák és a tél

Azt a kutyafáját! Tippek kezdő kutya gazdiknak

Hogyan menjen gördülékenyen az összeszokás? Milyen parancsszavakat taníts meg kutyádnak? Kezdd ezekkel!  

Kiskutyát hazavinni mindig kihívás. Az első egy-másfél év alatt lassan kialakulnak azok a szabályok, melyek mentén együtt éltek majd. Az első hónapok még a felhőtlen rosszalkodásról szólnak. Ilyenkor a szobatisztaság és a rágcsálás kerül előtérbe. 
Ezen túl azonban még sok más szabályt, viselkedésformát kell elsajátítania kedvencednek. Minél több időt tudsz együtt tölteni vele és minél aktívabban, annál hamarabb alakul ki a gazda-kutya közötti megértés, odafigyelés. 
Van három olyan parancsszó, melyeknek a megtanítása, gyakorlása nagyon hasznos lesz. Ezeket még akkor is érdemes erőltetni, ha amúgy nem akarsz sok időt parancsok tanulásával tölteni.

Gyere ide!

Az alap, ha hívod a kutyádat, akkor odajön hozzád – gondolhatnád előre. Hát nem mindig. Sok kutyás gazdát kérdezve, számtalan történetük van a közös vicces kergetőzésekről. Ilyenkor a kutyának vicces, hogy a gazdája szaladgál vele, a gazdának inkább siralmas, ahogy üldözi a kapun kiszökött ebet.
A „gyere” az első parancs, amit elkezdesz mondani a kutyának. Kiskorától használd ugyanazt a szót, kifejezést (gyere, gyere ide, futás, vissza, lábhoz)! Kérd meg az összes családtagot, használják ők is hasonlóképp. Ahhoz, hogy ez mindig működjön, először érdemes jutalomfalatokkal gyakorolni. Ha szépen sikerül a hazafutás, akkor jöhet az alapos dicséret, simogatás, jutalomfalat – ebben a sorrendben. Lassan ki lehet majd emelni a jutalomfalatot a képletből, de a dicséret ne maradjon el.
 

A jutalomfalat legyen könnyen zsebre dugható, mindig legyen nálad. Emellett gyakorláshoz érdemes kicsit választani, amit egyszerre be tud kapni a kutya, így nem töri meg a gyakorlás lendületét az elfogyasztása. A Purina® DentaLife®  fogápoló jutalomfalat nem csak a tanulás szempontjából praktikus. Ez az innovatív kutya rágó jutalomfalat kialakítása révén megtisztítja még a nehezen hozzáférhető fogakat is.  Napi használata tudományosan bizonyítottan segít csökkenteni a fogkőképződést, valamint hozzájárul a fogak és az íny egészségéhez. Nem tartalmaz mesterséges ízanyagokat és színezékeket, magas tápértékű összetevői és ízletes csirkés íze pedig élvezetessé teszi a rágást.


Ha bizonytalan a kutyád, hogy jöjjön, vagy szaladjon tovább, akkor egyet ne tegyél, ne loholj utána! Ettől kezdve a kergetőzős játékot fogjátok játszani, szerinte… A legjobb, ha határozottan hívod, és közben lassan hátrálsz, akár leguggolsz.

Vannak extra helyzetek (tüzelés, szilveszteri tűzijáték, váratlan erős hangok), amikor a legjobban nevelt kutya is világgá megy. Legyen chip a kutyádban (amúgy is kötelező), legyen rajta nyakörv bilétával, és a címek legyenek naprakészek, a telefonszámok az épp aktuálisak.
Ha elhalványul a gyere ide parancs ereje, idősebb állattal sem szégyen a jutalomfalatos gyakorlást visszahozni a napi programba, így erősítve a korábban rögzült tudást.


Néz, figyel!

Rögtön a „gyere ide” után az a legfontosabb, hogy magadra tudd vonni az eb figyelmét. Teljesen mindegy milyen parancsszóra reagál a kutya, de legyen egy szó, amire odakapja a fejét, és rád néz. Jutalomfalattal a legkönnyebb ezt is tanítani, de működhet a füttyentés, tapsolás is párhuzamosan.
Ez akkor lesz nagyon hasznos, amikor valami annyira elvonja a figyelmét, hogy se lát, se hall. Sokszor a „gyere ide” társaként is működik, ezzel magadra vonhatod a figyelmét, ha épp valamilyen szag után indulna.

Nestlé tippünk
Ha szeretnél változatosságot a jutalomfalatok terén, a Purina® DentaLife® mellett hozd tűzbe kutyád képzeletét a PURINA AdVENTuROS jutalomfalatokkal, és engedd, hogy új kalandok kezdődjenek!


Nem a tied!

Már a rágcsálós korszakban az egyik legfőbb segítőd lesz a „nem a tied” parancs. Ezt nehéz jutalomfalattal kódolni, de jól működik a helyettesítés. Rögtön ajánlj fel a tiltott tárgy helyett valamilyen érdekes, vonzó kutyajátékot. Ezért is érdemes ezt egészen kicsi kortól gyakorolni, ilyenkor még valóban mindennél vonzóbb egy sípoló gumicsirke…
Később nagyon gyakran tudod kamatoztatni ennek a parancsnak a hasznát. Hiszen nem a kutyáé a szomszéd néni bevásárló szatyra, a vendéged cipője, az utcán talált furcsa állagú szemét.
Meglepően jól működik, ha kisgyerek van a családban. Letilthatod a kutyát ezzel a gyerekjátékokról, vagy ha kisbaba érkezik, akkor a babáról.

Ha szeretnél több mindent elsajátítani kutyáddal együtt, és élvezed a közös tanulást, akkor mindenképp menj el kutyaiskolába, akár csak egy kezdő tanfolyam erejéig. Minél könnyebben kommunikálsz a kutyáddal, annál gördülékenyebb, örömtelibb lesz az együttélés mindenki számára.