Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

6 dolog, amire figyelj, hogy elkerüld az emésztési panaszokat

Erre csörög a dió, arra meg a mogyoró

Az anyatejtől a püréken át a falatkákig

Meddig tart a kisbabák táplálásában a folyékony-pépes időszak, és mikortól jöhetnek a szilárdabb ételek? Írásunkban választ találsz a kérdésre.

Az anyatejen és tápszeren kívüli ételek bevezetésénél nemcsak az étel típusa, hanem annak konzisztenciája szempontjából is fontos a kellő fokozatosság.  

A gyümölcsök (pl. alma, őszibarack), először 1-2 kiskanálnyi frissen préselt, szűrt lé, majd héj és magok nélküli pép formájában adhatók. A főzelék kezdetben legyen mézsűrűségű. A főtt főzelékfélét leturmixolhatod saját főzőlevével, valamint szőrszitán átpasszírozhatod (például a zöldborsó vagy zöldbab héját csak így tudod eltávolítani), illetve sűrítheted főtt burgonyával vagy rizzsel.
Kerüljenek bevezetésre vasban gazdag (pl. főtt, leturmixolt sovány húsok) vagy vassal dúsított ételek is az étrendbe.
 

Csecsemőd legkésőbb 8-10 hónapos korára már darabosabb ételeket is kapjon, mivel a szilárd ételek biztonságos fogyasztásához szükséges készségek (a szem-száj-kéz összerendezett mozgása) 4-6. hónap között alakulnak ki.

 

A rágásra szoktatás első lépése, ha a főzelékben hagysz egy-egy nagyobb, puhára főtt zöldségdarabot, amit csemetéd ínyével összenyomhat, de kezébe adhatsz puha sárgadinnyét, vagy banánt is. 

 

Az értékes gondolatokat köszönjük szakmai partnerünk, az MDOSZ kollégájának, Szász-Győző Zsuzsannának!