Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

5 tipp gyerekes nagybevásárláshoz

D-vitamin az erős csontokért

A szoptatás jótékony hatásai

A szoptatás amellett, hogy nagyon jót tesz a kisbaba egészségének, a lelki fejlődésében is szerepet játszik.

Az anyatej minden olyan tápanyagot tartalmaz, amelyre a babának szüksége lehet.

Az anyatej egészen egyszerűen „remekbe szabott”, hiszen alacsony nátriumtartalmú, hipoallergén, és megfelelő arányban tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat, szénhidrátot, enzimeket és esszenciális zsírsavakat, valamint hozzájárul az agy és az idegrendszer kiegyensúlyozott fejlődéséhez az első hónapokban.

Az anyatej erősíti a baba még éretlen immunrendszerét.

Rendkívül gazdag anyai antitestekben, ezért a szoptatott csecsemők kevésbé fogékonyak a bakteriális fertőzésekre és más, a gyermekek körében gyakori megbetegedésekre, mint a fülgyulladás, a megfázás és a gyomor bántalmak.

Jót tesz a baba ízérzékelésének is.

Az anyatej íze annak függvényében változik, hogy mit eszik az édesanya (édeset, fűszereset, illatosat, stb.), így ismerkedhet meg a baba a különböző ízekkel.

A szoptatás kiváló a baba érzelmi stabilitásának szempontjából

A szoptatás alatti pillantások, érintések, összemosolygások és a gügyögő szavak értékes perceket jelentenek a baba és a mama kötődésének szempontjából. A biztonságot és nyugalmat árasztó fizikai intimitás már az anyaméhben kialakul. A szoptatás nem csak az etetésről szól. Segít a babának megnyugodni, lazítani vagy akár elaludni is.

Tudtad?
Az anyatej összetétele az etetés közben is változik a baba igényeinek megfelelően (az elején folyékonyabb, majd egyre sűrűbb, hogy eltöltse a baba hasát). A kisbaba mindig megfelelő mennyiséget szopik és abbahagyja az evést, ha már elég neki.