Cicaszerelem - Tavaszi bezsongás, máris?

Kisállat
cicaszerelem
Bárcsak mi emberek is olyan optimistán állnánk a februárhoz, mint a cicák. Ők a hideg, sötét téli hónapokban is érzik a tavaszt a szívükben.

Éjszaka hangos nyávogásra ébredsz? Borulnak a kukák, ugatnak a kutyák? Elkezdődött a tavasz, legalábbis a macskáknak…

Macskaszerelem

A macskákra jellemzően egy kandúr a környék összes nőstény macskáját meg akarja hódítani. A környéken viszont nem csak egy kandúr él, ezért alakulnak ki hangos verekedések és érkeznek haza a tépett kandúrok. A nőstények ebben az időszakban kelletik magukat, tekeregnek a földön és nyávognak – így próbálják magukhoz csábítani a környék össze kandúrját. 

A rossz hír az, hogy a macskák tavasztól őszig 2-3 hetente lesznek szerelemesek, azaz ekkor ivarzanak. Emellett a macska éjjeli állat, az ember pedig nappal dolgozik, éjjel pedig aludna. Készülj fel az éjszakai macska bulira.

Ha szeretnél tavasztól őszig nyugodtabban aludni a macskád mellett, akkor egyetlen fegyvered van.  A saját cicádat érdemes ivartalanítani, így csökkentheted a ház körüli zajokat és elkerülhetitek a nem kívánatos macskaáldást

A PURINA Sterilcat állateledel kifejezetten az ivartalanított macskák számára készült, hogy megelőzze az ivartalanítás nyomán lehetségesen fellépő húgyúti problémák és súlygyarapodás kialakulását. A fehérjékben gazdag PURINA ONE® Sterilcat a vizelet pH egyensúlyának fenntartását segítő, különleges ásványi anyagokat és búzát tartalmaz, ami lassan felszívódó szénhidrátok forrása. Ezek hosszabb időn keresztül szabadítják fel az energiát, ami telítettségérzést okoz, így segít megőrizni az állat ideális testsúlyát.

Ezekre is érdemes figyelned, ha kijárós macskád van:

  • A szerelemtől fűtve cicád "vadregényes" tájakra kalandozhat, így jó, ha rendszeresen ellenőrzöd nincs-e benne kullancs, vagy nem sérült-e meg valahol.
  • Győződj meg róla, hogy mindig rajta van a nyakörve és azon egy kis azonosító az elérhetőségeddel. Így akármilyen messze kóborol, vagy bármi történik vele, mindig értesíteni tudnak.
  • Egy intenzívebb időszakban a macskák folyadékigénye is változik, fontos hogy mindig legyen neki kikészítve elegendő friss víz, és elképzelhető, hogy az étvágya is jobb lesz.

Tavaszi bunda

A szerelmes cicát nem érdeklik a külsőségek, viszont ugyanolyan tisztaságmániás, mint általában, tehát „mosakodni” szerelmesen is szeret. Tavasszal a szerelem mellett a vedlés is beindul, így mosakodás közben a cica sok szőrt nyel. Ennek eredménye pedig az, hogy jönnek a szőrgombócok. Ha szeretnél segíteni neki, akkor fésüld gyakrabban, így sok szőrtől megszabadítod és a bőrének is jót tesz, mert felpezsdíti a vérkeringését. 

Macskafüvet is tarthatsz a lakásban, még kijárós cicáknak is. Ez sokat segíthet az emésztésének, és még a szobanövények is biztonságban lesznek.