10 szabály, amit tudnod kell, ha cicád van

Kisállat
10 szabály, amit tudnod kell, ha cicád van
Együtt élünk vele, családtagként tekintünk rá, azonban nem szabad megfeledkeznünk róla, hogy táplálkozási igényei eltérnek a miénktől.

Összegyűjtöttünk 10 macskatáplálási tudnivalót, melyeket minden cicás gazdinak ismernie kell.

 1. Kiscica etetése
  A kismacskáknak napi többször van szükségük kis adag táplálékra. Életük első 3 hónapjában naponta 4-5 alkalommal szükséges megetetni őket, a következő 3 hónapban pedig napi 3 alkalommal. Fél éves koruk körül térhetsz át a végleges napi 2 étkezésre.
 2. Tehéntejet ne!
  Bár sok mesében, rajzfilmben tejet lefetyelnek a macskák, a való életben nem ajánlatos tehéntejjel kínálni őket. A cicák többsége nem tudja megemészteni a tejet, könnyen hasmenést okozhat. Ha mindenképp tejjel itatnád, válassz inkább kifejezetten macskáknak készült cicatejet.
 3. Víz, víz, víz!
  Mindig legyen cicád táljában friss, hideg víz. A nyári melegben érdemes a lakás több pontjára is tenned vizes itatókat.
 4. Nasi
  Tarts mindig egy kis szárazeledelt cicád táljában, hogy a nap bármely szakában tudjon nasizni, ha megéhezik. A száraz táp tisztítja kedvenced fogait, de ne feledd, a száraz táp mellé megfelelő mennyiségű folyadékot is kell fogyasztania.
 5. Nedves táp
  A nedves tápot viszont semmiképp se hagyd egész napra a táljában! Csak annyit tegyél ki neki, amennyit biztosan elfogyaszt egy étkezésre.
 6. Óvatosan a házi koszttal
  Sokan úgy vélik, hogy a kutyákhoz hasonlóan a cicáknak is adható a családi vacsora maradéka. Csak óvatosan, hiszen a csontok, különösen a csirkecsont könnyedén megakadhat nyelőcsövében vagy felsértheti a torkát.
 7. Csokoládét soha!
  Lehet, hogy erről most hallasz először, de a csoki halálos méreg a macska számára.
 8. Nyers hús
  A boltokban kapható nyers húsokat nyugodtan adhatod kedvencednek, kivéve a nyers sertéshúst, ami súlyos betegséget és férgességet okozhat.
 9. Szobanövények
  Egyes szobanövények a cicák számára mérgezők, ezeket mindenképp kerüld, helyette szerezz be macskafüvet.
 10. Téli táplálás
  A benti cicák étrendjében nincs eltérés a tél és a nyár között. A kijáró cicák viszont télen kicsit többet esznek. Ajánlatos ősszel jó minőségű táplálékkiegészítőkkel felkészítened kijáró cicádat a télre.

Ne feledd, macskád igazi ínyenc, imádja, ha változatosan kényeztetik nap mint nap. A GOURMET macskaeledelek az ínyenc falatok egyre szélesebb választékát kínálják, hogy válogatott finomsággal kényeztethesd kedvenced kifinomult ízlését.